Tui Hirv

Allikas: Vikipeedia
Tui Hirv esitlemas raamatut "Minu Reykjavík" Solarise keskuse Apollo raamatupoes
Foto: Ave Maria Mõistlik, 7. juuli 2015

Tui Hirv (sündinud 5. mail 1984) on eesti laulja, muusikakriitik ja kirjanik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta õppis aastatel 1991–1999 Tallinna Inglise Kolledžis ja keskkoolis aastatel 1999–2002 Tallinna Prantsuse Lütseumis. Nõmme Muusikakooli lõpetas ta klaveri erialal 1999. aastal.

Ta õppis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias laulmist ja muusikateadust ning sai bakalaureusekraadi laulu erialal Matti Pelo klassis (2007) ja magistrikraadi muusikateaduse erialal Urve Lippuse juhendamisel (2009). Magistritöö teema oli "Vokaalkammermuusika kontserdid Tallinnas aastatel 1987–2007 ja nende reputatsioon".[1] Ta on end täiendanud Karlsruhes Leili Tammeli ja Reykjavíkis Marta Hrafnsdóttiri juures.

Muusiku ja muusikakriitikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Hirve tegevus kutselise muusikuna algas tütarlastekoori Ellerhein koosseisus (1996–2002), mil koos ERSO ja RAM-iga esitati ja salvestati vokaal-sümfoonilisi suurvorme Tõnu Kaljuste, Andres Mustoneni, Paavo Järvi, Anu Tali ja teiste juhatusel. Hooajal 2008/2009 laulis Tui Hirv Eesti Filharmoonia Kammerkooris (peadirigent oli Daniel Reuss, külalisdirigendid Mark Minkowski, Frieder Bernius, Stephen Layton jt) ning tegi kaasa kontserdireisid USA-sse ja Kanadasse, Horvaatiasse, Suurbritanniasse, Hongkongi, Lõuna-Koreasse, Austriasse ja Saksamaale, esitades ka sooloosi.

Vabakutselise lauljana on Hirv koostööd teinud Eesti ansamblitega Vox Clamantis, Resonabilis, Hortus Musicus, Heinavanker, Studio Vocale, PaukenfEst, Prezioso ning Islandi ansamblitega duo Harpverk ja Kammersveit Reykjavíkur. Nimetatud ansamblite koosseisus ja külalisena on Tui Hirv osalenud Arvo Pärdi, Helena Tulve, Galina Grigorjeva, Märt-Matis Lille, Liis Viira, Age Veeroosi ja Páll Ragnar Pálssoni teoste esiettekannetel.

Tui Hirv on tegev ka muusikakriitikuna (arvustused ajakirjas Muusika ja Eesti Päevalehes).

Kirjanduslooming[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa on luuletaja Indrek Hirv.

2013. aasta suvel kolis ta koos poeg Eirikuga Islandile Reykjaviki. Tui Hirve abikaasa on Islandi helilooja Páll Ragnar Pálsson, kellega ta tutvus viimase õpingute ajal Tallinnas.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hirv Tui (2015). Minu Reykjavik. Petrone Print OÜ. Lk 174.