Tsitsi Dangarembga

Allikas: Vikipeedia
Tsitsi Dangarembga, 2006

Tsitsi Dangarembga (sündinud 14. veebruaril 1959 Mutokos Rodeesias) on Zimbabwe kirjanik ja filmilavastaja.

Ta sündis aastal 1959 Mutokos Rodeesias (praegu Ida-Mashonalandi provintsis Zimbabwes). Kaheaastaselt kolis ta koos vanematega Suurbritanniasse, kus ta üles kasvas, unustades peaaegu oma emakeele šona keele. Ta asus seal õppima, kuid 1965. aastal jätkas õpinguid Mutares misjonikoolis. Seejärel õppis ta aastatel 19771980 õppis ta Cambridge'is arstiks, kuid pärast Zimbabwe iseseisvumist naasis aastal 1980 kodumaale. Õppis Zimbabwe ülikoolis psühholoogiat, töötas turundusfirmas. Ta hakkas kirjutama näidendeid. Aastal 1989 asus ta õppima Berliini filmi- ja teleakadeemias filmirežissööriks. Ta jäi Saksamaale enam kui kümneks aastaks. Hiljem sai ta Berliini Humboldti Ülikoolist Aafrika uuringute alal doktorikraadi, doktoritöö teemaks oli Aafrika filmi retseptsioon.

Aastal 1985 avaldas ta oma esimese loo, aastal 1987 näidendi. Aastal 1988 avaldati tema esimene romaan "Närvilised olud". Aastal 2021 ilmus see romaan ka eesti keeles Heili Sepa tõlkes (inglise keelest) Loomingu Raamatukogus.

Ta asutas aastal 1990 Harares tootmisettevõtte Nyerai Films. Ta on teinud mitmeid lühidokumentaalfilme. Tema novellil põhinev film "Neria" kujunes 1993. aasta Zimbabwe kõige kasumlikumaks linateoseks. Aastal 1996 sai tast esimene mustanahaline Zimbabwe naine, kes on lavastanud täispika mängufilmi - selleks oli "Igaühe laps" Zimbabwe aidsi orbudest.

2022. aasta juunis anti Tsitsi Dangarembga keskuses välja vahistamismäärus. Teda süüdistatakse eelkõige avalikule vägivallale õhutamise ja Covidi-vastaste reeglite rikkumise eest pärast 2020. aasta juuli lõpus korraldatud valitsusvastast meeleavaldust.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus sakslasest filmitoimetaja Olaf Koschkega, nad elavad Harares ning neil on kolm täiskasvanud last.