Transamerica Pyramid

Allikas: Vikipeedia
Transamerica Pyramid
Üldandmed
Asukoht San Francisco,  Ameerika Ühendriigid
Stiil modernism
Ehituse algus 1969
Ehituse lõpp 1972
Aadress 600 Montgomery Street
Koordinaadid 37° 47′ 42,7″ N, 122° 24′ 10,1″ W
Tehniline ülevaade
Kõrgus 260 m
Projekt ja ehitus
Arhitekt William L. Pereira & Harry D. Som
Kaart

Transamerica Pyramid on 48-korruseline pilvelõhkuja San Franciscos. 260 meetriga on see linna kõrgeim hoone.

Hoones on 48 korrust ja 18 lifti, millest ainult 2 viib alt ülemisele korrusele. Hoonel on 3678 akent. Hoone katusel asub 64,6 meetri kõrgune torn.

Hoones on kaks püstšahti, mis on alumises otsas täielikult püramiidi sees ja ülemises otsas ulatuvad sellest välja. Neist idapoolses asub lift, läänepoolses trepp ja suitsulõõr.

Hoone fassaad on kaetud purustatud kvartsiga, mis annab hoonele puhasvalge värvi. Hoone katus on kaetud alumiiniumplaatidega. Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäeva ja tänupüha ajal süüdatakse püramiidi tipus erevalge valgus. Katuseharjal on õhusõidukite hoiatustuled.

Hoone on nimetatud Transamerica Corporationi järgi, mille peakontoriks see algselt ehitati. Transamerica Corporationi eelmine peakorter asus Transamerica Pyramidi vastas üle tee hoones, mis nüüd kuulub San Francisco saientoloogia kirikule.

1999. aastast kuulub Transamerica Pyramid Hollandi kindlustusfirmale Aegon. Ehkki Transamerica Corporation ei asu enam hoones, on ettevõtte logol endiselt kujutatud Transamerica Pyramid. Ka Aegon ei asu enam Transamerica Pyramidis, kuid säilitab seda investeeringuna ja ka Aegoni logol on Transamerica Pyramid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Transamerica Pyramidi tipuosa

Transamerica Pyramid ehitati kohale, kus seisis San Francisco vanim tule- ja maavärinakindel hoone Montgomery Block. Viimane rajati 1853 ja lammutati 1959. Selle kohale rajati parkimismaja, kuid peagi lammutati ka see. 1969 alustati Transamerica Pyramidi ehitamist ja hoone valmis 1972. Ehitus läks maksma 32 miljonit dollarit. Arhitekt oli William Pereira.

Kuni 1974. aastani oli Transamerica Pyramid USA Mississippist läände jääva osa kõrgeim hoone. Siis valmis Los Angeleses Aon Center, mille arhitekt oli Pereira endine äripartner Charles Luckman.

Pärast Maailma Kaubanduskeskusele sooritatud terrorirünnakuid suleti 2001. aastal Transamerica Pyramidi 27. korrusel olev vaateplatvorm.

Reaalne vaateplatvorm asendati virtuaalse vaateplatvormiga. Selleks on hoone igal küljel üks kaamera, mis edastab ööpäev läbi hoone külastajatele oma pilti. Külastajad saavad kaamerate suunda ja fookuskaugust muuta.

Oma selgelt äratuntava, iseloomuliku kuju tõttu on Transamerica Pyramidi kujutatud hulgas filmides ja videomängudes, millest kõige tuntum on arvatavasti James Bondi film "Surma palge ees" (A View to a Kill, 1985), kus Bond õhulaeval lennates napilt Pyramidi tipuga kokkupõrkamisest pääseb.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]