Tolmeldamine

Allikas: Vikipeedia
Tolmeldamine

Tolmeldamiseks nimetatakse õietolmu kandmist õie emakasuudmele. Põllul kasutatakse lisaks tuul- ja putuktolmlemisele tolmeldamist, mis suurendab kasvatataval kultuuril õite viljastumist ning saaki. Lisatolmeldamiseks kasutatakse nööri libistamise võtet üle õitsva põllu. Putuktolmlejate taimede lisatolmeldamiseks paigutatakse kasvualale tarud ning vajadusel suunatakse tolmeldajaid õitele, söötes neid tema õitega lõhnastatud suhkrulahusega. [1]

Tolmeldamise tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Taimed sõltuvad tolmeldamisest. Ligi 9% metsikutest taimedes vajavad paljunemiseks tolmeldajaid. Vastutasuks pakuvad taimed toitu, moodustavad elupaiku ja pakuvad paljudele loomaliikidele erinevaid vajalikke ressursse. Ülemaailmselt sõltub peaaegu 90% looduslikest õistaimeliikidest loomade tolmeldamisest.

Tolmeldamine on vajalik bioloogilise mitmekesisuse säilitamiseks ja inimeste toidutootmissüsteemide kohanemiseks kliimamuutustega. Tolmeldamisel on väga oluline roll toiduainete tootmisprotsessis, sellest sõltub põllukultuuride tootmismaht. Enam kui 75% maailma juhtivatest põllukultuuridest saavad kasu loomade tolmeldamisest tootmise, saagikuse ja kvaliteedi osas. [2]

Tolmeldajad[muuda | muuda lähteteksti]

Mesilane taime tolmendamas.

Mesilased on kõige olulisemad tolmeldajad. Meemesilased vastutavad enam kui 110 põllukultuuri tolmeldamise eest, mida inimesed söövad ja toiduvalmistamisel kasutavad, näiteks õunad ja maasikad. Lemmik kultuurideks mesilastel on erkkollased ja -sinised lilled.

Koolibri on tolmeldaja, kes vajab suures koguses nektarit, et saada piisavalt energiat tiibade lehvitamiseks. Koolibri lemmik tolmeldamise kohtadeks on punased, oranžid või valged torukujulised õied, mis on piisavalt tugevad, et taluda nende raskust.

Liblikad tolmeldavad sama moodi nagu mesilased, aga nad ei suuda korraga korjata nii palju nektarit, sest nende keha on pikk ja sale. Liblikad armastavad tolmeldada erksavärvilisi lilli.

Kakaopuu tolmeldaja on kärbseliik nimega kääbus, kellele meeldivad tolmeldamiseks kultuurid, mis lõhnavad nagu mädanenud liha, sõnnik või seen.

Must-valgekirju leemur on maailma suurim tolmeldaja, kellele meeldib tolmeldada kõike, mis on puuviljane.

Meemäger, kes on pärit Austraaliast ning elatub nektarist. Tema lemmikkultuurid on eukalüpt ja banksia.

Peamisteks tolmeldajateks on veel lepatriinud, gekod, ööliblikad ja nahkhiired. [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]. Tolmeldamine. Eesti Entsüklopeedia. Vaadatud 7. mail 2022
  2. [2]. The importance of pollinators. Promote Pollinators. Vaadatud 7. mail 2022
  3. [3]. Top Ten Coolest Pollinators. Earth Rangers. Vaadatud 7. mail 2022