Nektar

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib õienektarist; mahlajoogi kohta vaata artiklit Nektar (mahlajook); jumalate joogi kohta vaata artiklit Nektar (jumalate jook); rock-ansambli kohta vaata artiklit Nektar (ansambel)

Nektaripiisad viltja kurdlehiku õites

Nektar (ka mesineste, mesimahl) on magus vedelik, mis eritub taimede nektarinäärmetest ja millest mesilased valmistavad mett.

Nektari kogumine[muuda | muuda lähteteksti]

Õite magus nektar meelitab ligi putukaid. Kuna enamikul taimedel asuvad nektarinäärmed õiepõhjas, puutub nektarijahil putukas vastu õie emakat ja tolmukaid. Tolmuterad kleepuvad putuka keha külge ning kuna putukad külastavad nektari otsinguil mitmeid õisi, kanduvad tolmuterad õielt õiele. Seega aitavad putukate külaskäigud kaasa õite viljastamisele (tolmeldamisele). Nektarist toituvad ka mitmed linnud, tuntuimad neist on kahtlemata koolibrid.

Nektari hulk ja koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Nektari hulk ja koostis sõltub taimede õitsemise ajast, taimede kasvust ja õite asukohast taimel. Seda mõjutavad ka kasvutingimused, õhuniiskus, valgus, temperatuur, mullastik jms. Sõltuvalt mõjuritest võivad nektarid olla väga varieeruva koostisega. Olenevalt taimeliigist ja ilmastikust on nektaris 30–94% vett, 5–20% fruktoosi ja glükoosi, happeid, valke ja mineraalühendeid[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kilter, E, Mesilaste pidamine, Valgus, 1997, lk 13

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]