Tohi Distillery

Allikas: Vikipeedia
Ettevõtte toodang. Tohi Cloudberry Mist Gini pudelid

Tohi Distillery OÜ on Rapla maakonnas Kohilas asuv džinnivabrik, mis on rajatud 2017. aastal. Tootmine toimub Tohisoo mõisa 18. sajandi keskpaigast pärinevas viinaköögi hoones.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tohisoo mõisa (saksa keeles Tois) asutasid tõenäoliselt 17. sajandil von Burdtid ja see kuulus Saksa aadlikele kuni 1919. aasta mõisate võõrandamiseni. Tolleaegsetel mõisatel oli mitmesuguseid hooneid ja tootmisüksusi. Üks mõisate tulusamaid ettevõtmisi oli viinaajamine. Viina müüdi kohalikele kõrtsidele ja edasimüüjatele Tallinnas, sealt liikus see edasi Euroopasse ja Venemaale. Näiteks oli 1794. aastal oli Tohisoo ümbruskonnas 15 viinakööki ja toodeti aastas 1102 aami ehk 168 000 liitrit viina. Tohisoo panus ei olnud väga suur – 5355 liitrit aastas. 19. sajandi teisel poolel veeti Venemaale kuni 90% viinatoodangust. 1870. aastail hakati viinaköökide asemele rajama moodsaid piiritusevabrikuid ja mõisate viinaköökide arv vähenes suuresti.

1923. aastal ehitasid vennad Salomon ja Hirsch Šimšilevitš (Schimschilewitsch) Tohisoo viinakööki nahaparkimise vabriku, mis töötas seal 1933. aastani. 1933–1964 tegutsesid viinavabrikus, vahelduva eduga, erinevad nahaparkimise ettevõtted, kuni 1964 loodi nahkgalanteriikombinaadi Linda Kohila tsehh, kus valmistati kohvreid, käekotte, kiivrisisusid jms. Parimatel päevadel töötasid majas kuni 150 naist ja mõni mees. 1991. aastal moodustasid galanteriiettevõtte töötajad aktsiaseltsi Loone-Linda[2]. Kogu vara täielikuks omanikuks sai ettevõte 1994, kui lisaks varem omandatud hoonetele osteti ka seadmed RAS Lindalt. Toodeti ligikaudu 1000 keskmise keerukusega kotti kuus. Viimaseks ettevõtteks, mis Tohisool nahast tooteid valmistas, jäi Tricon Grupp OÜ, mis pankrotistus lõplikult 2017.

2017. aastal omandas Tohi Distillery OÜ viinaköögi hoone ja alustas hoone rekonstrueerimist. Esmalt korrastati tootmisruumid esimesel korrusel ja seejärel ülejäänud maja. Vanast hoonest sai kasutada vaid seinu ja lagesid. Ehituse käigus leidsid töömehed põranda seest vana mahuti, mis on arvatavasti vana viinvabriku surve-/aurumahuti. Seda saab näha Tohi Distillery terrassil.

Tohi Distillery džinnid[muuda | muuda lähteteksti]

TOHI LondonDryGini pudel vürtsidega

Tohi Cloudberry Mist Nordic Dry Gin[3] on destilleeritud murakadžinn, milles kasutatakse murakaid, Eesti piiritus Moe Piiritustehasest, kadakamarju, granadilli ja muud. Seda on mitmel korral tunnustatud World Gin Awardsi[4] auhinnaga ja see on valitud Eesti Parimaks Käsitöönapsiks 2020. See on Eesti Joogifestivali 2019 võitja, The Gin Guide Awards 2020 finalist,[5] San Francisco World Spirts Competition 2020 pronksmedalist[6] ja Nordic Spirits Awards 2020 pronksmedalist[7]. Tootja soovitab serveerida seda džinni ja tooniku kokteilina, millesse on lisatud jääd ja apelsiniviilud.[8]

Tohi London Dry Ginger & Sichuan Pepper[9] on destilleeritud London Dry stiilis džinn, mille retseptis on 13 liiki vürtse (kassia, ingver, angeelika, kadakamari, Sichuani pipar, kardemon jm) segatud Eesti piiritusega. Retsept on valminud London Dry džinni reeglite kohaselt.[10] Seda džinni on paslik kasutada džinnikokteilides [11]või lihtsalt koos kvaliteetse tooniku, ohtra jää ja sidruniviiluga.

Tohi Aronia Infused Gin

Tohi Aronia Infused Gin[12] retseptis on musta aroonia marjad pandud kokku pandud džinniga. Arooniamarjad on kogutud Eestimaa aedadest, mahl välja tambitud jalgadega täpselt nagu väikestes veinimajades Euroopas. Seejärel segatakse marjade, kestade ja mahla segu spetsiaalse retsepti järgi valminud džinniga ning jäetakse laagerduma pooleks aastaks. Retsepti pole lisatud suhkrut ega muud kunstlikku. Pärast seda segu filtreeritakse ja rubiinpunane arooniadžinn on valmis pudeldamiseks. Arooniadžinni ja tooniku kokteiliks[13] pane klaasi ohtralt jääd, lisa kvaliteetne toonik ning garneeri apelsiniviiluga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Südamega tehtud käsitöödžinnid – TOHI GIN".
  2. "Linda nahavabriku ajaloost".
  3. "TOHI Cloudberry Mist Gin".
  4. "World Gin Awards". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. mai 2021. Vaadatud 3. mail 2021.
  5. "Estonian TOHI Gin – finalist".
  6. "Best gins & other spirits 2020 San Francisco". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. aprill 2021. Vaadatud 3. mail 2021.
  7. "Nordic Spirits Awards – gin".
  8. "TOHI Cloudberry Mist gin & tonic".
  9. "Vürtsikas Tohi London Dry stiilis džinn".
  10. "Mis vahe on džinnil ja džinnil?".
  11. "Džinnikokteilid".
  12. "Arooniadžinn TOHI Aronia Infused Gin".
  13. "Tohi Aronia Gin & Tonic".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]