Theodoros Studites

Allikas: Vikipeedia
Theodoros Studites mosaiigil Ósios Loukási peakiriku pealöövis

Theodoros Studites ehk Theodoros Studiit (keskaja kreeka keeles Θεόδωρος ὁ Στουδίτης; sündis umbes 759 Konstantinoopolis, suri 11. novembril 826) oli Bütsantsi munk, kloostriülem ja hümnograaf, keda katoliku ja õigeusu kirik austab pühakuna. Tema mälestuspäev on 11. novembril[1].

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Theodoros sündis väljapaistvas ja rikkas peres ning sai väga hea hariduse. Tema perekond pühendus 780. aastal kloostrielule ja ehitas oma vahenditest kloostri, mida juhtis Theodorose onu Platon. Tema pühitses ka Theodorose mungaks ja preestriks (789/790). Varsti pärast seda andis Platon kloostri juhtimise Theodorose hoolde. 795. aastal protestis Theodoros koos onuga keiserliku lahutuse ja pulma vastu ning saadeti pagendusse[2], kuid ta sai andestuse ning aastal 798 sai ta Studioni kloostri ülemaks.

806. aastal sattus klooster vastuollu Konstantinoopoli patriarhaadiga ja patriarh Nikephoros I-ga, keda toetas keiser; 809. aastal pidi Theodoros minema pagendusse. Alles keiser Michael I ajal sai ta uuesti Studioni kloostri etteotsa tagasi.

Keiser Leo V ajal taaspuhkenud Bütsantsi pilditüli ajal läks Theodoros uuesti vangi. Pärast Leo mõrva 820. aasta lõpus ta vabastati, kuid pidi sellele järgnenud Thomas Slaavlase kodusõja ajal korduvalt põgenema. Hiljem asus ta taas elama Konstantinoopolisse. Ta suri 11. novembril 826 kloostris Akritase neemel.

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Temalt on säilinud umbes 600 ajaloolise tähtsusega kirja, üle 300 piibliseletuse, kõnesid ja hümne. 845. aastal viidi tema säilmed Konstantinoopolis asuvasse Studioni kloostrisse.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Theodor Studites. - Ökumenisches Heiligenlexikon
  2. "PÜHA THEODORUS STUDIIT JA "ABIELU RIKKUV SINOD" - katolikuopetus.ee". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. september 2022. Vaadatud 24. septembril 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]