Tallinnfilmi sürrrealistid

Allikas: Vikipeedia

Tallinnfilmi sürrrealistid oli 1980. aastate teise pooles Tallinnfilmi joonis- ja nukufilmi seltskonnast moodustunud vabarühmitus.

Tallinnfilmi sürrrealistid kujunesid rühmituseks pärast seda, kui Priit Pärn oli saanud ettepaneku esineda Tallinna Tantsutares isikunäitusega[1]. Rühmituse liikmed tegid prügimäelt leitud esemetest või kodust saadud juhuslikest materjalidest[2] ruumilisi karikatuure.

Rühmituse aktiivne tegutsemine piirdus kolme näitusega: 1986 Tallinnas Tantsutare ümmarguses saalis[3], 1987 Tartu Kunstimuuseumis ja 1989 Soomes Vaasa festivali raames toimunud rahvusvahelisel nukuteatrite festivalil.

Vaasas oli kohal ka kohvrinäitus "EstTransSürrr". Kohapeal üüriti trellidega kaubavagun, kohvritega kaasa võetud tavaar pandi vagunisse ja raudtee kullati üle. Vaasast liikus "EstTransSürrri" vagun Seinäjoele Provinssirocki festivalile ja sealt edasi juba Helsingisse[4].

Rühmitusse kuulusid Kalju Kivi, Mati Kütt, Tõnu Talivee, Rao Heidmets, Heiki Ernits, Hillar Mets, Miljard Kilk, Riho Unt, Hardi Volmer, Priit Pärn. Näitusega "EstTransSürrr" Soomes liitus ka Vahur Kersna.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Indrek Grigor (4. aprill 2017). "Kunstiministeerium: mis siin naerda on?". ERR.ee.
  2. Teater Muusika Kino 1986 Nr10 (lk 96)
  3. ""TALLINNFILMI" SÜRRREALISTIDE ENNEOLEMATU GRUPINÄITUS". Sirp ja Vasar, nr. 26. 27. juuni 1986.
  4. ""ESTTRANSSÜRRR" SOOMES". Sirp ja Vasar, nr. 23. 9. juuni 1989.