Suurimate järvede loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Selles loetelus on järjestatud järved pindalaga üle 3500 km².

Märkus: Mõne järve pindala võib palju varieeruda.

Järvede loetelu[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmajao värv
Aafrika Aasia Euroopa Põhja-Ameerika Austraalia Lõuna-Ameerika
Nimi Asukoht Pindala km² Pikkus km Suurim sügavus m Vee hulk km³
1. Kaspia meri[1] Aserbaidžaan, Venemaa, Kasahstan, Türkmenistan, Iraan 371 000 1199 1025 78 200
2. Ülemjärv Kanada, USA 82 414 616 406 12 100
3. Victoria järv Keenia, Tansaania, Uganda 69 485 322 84 2750
4. Huroni järv Kanada, USA 59 570 332 222 3540
5. Michigani järv USA 58 016 494 282 4918
6. Tanganjika järv Tansaania, Kongo DV, Burundi, Sambia 32 893 676 1470 18 900
7. Baikali järv[2] Venemaa 31 500 636 1637 23 600
8. Suur Karujärv Kanada 31 080 373 446 2236
9. Njassa järv Malawi, Mosambiik, Tansaania 30 044 579 706 8400
10. Suur Orjajärv Kanada 28 930 480 614 2090
11. Erie järv Kanada, USA 25 719 388 64 489
12. Winnipegi järv Kanada 23 553 425 36 283
13. Ontario järv Kanada, USA 19 477 311 244 1639
14. Balkaši järv Kasahstan 18 428 605 26 106
15. Laadoga järv Venemaa 18 130 219 230 908
16. Maracaibo järv Venezuela 13 300
Tônlé Sab Kambodža 10 000[3]
17. Äänisjärv Venemaa 9891 248 120 280
18. Titicaca järv Boliivia, Peruu 8135 177 281 893
19. Nicaragua järv Nicaragua 8001 177 26
20. Athabasca järv Kanada 7920 335 243 204
21. Turkana järv Keenia 6405 248 109 204
22. Põdrajärv Kanada 6330 245 337
Eyre'i järv Austraalia 6216[4] 209
23. Õsõk-Köli järv Kõrgõzstan 6200 182 668 1738
24. Urmia järv Iraan 6001 130 16
25. Dongtingi järv Hiina 6000[5]
26. Torrensi järv Austraalia 5745 250
27. Vänerni järv Rootsi 5545 140 106 153
28. Winnipegosise järv Kanada 5403 245
29. Alberti järv Uganda, Kongo DV 5299 161 58 280
30. Nettillingi järv Baffini saarel Kanadas 5051 113
31. Nipigoni järv Kanada 4843 116 165
32. Manitoba järv Kanada 4706 225
33. Suur Soolajärv USA 4662 121
34. Taimõri järv Venemaa 4560 26
35. Lake of the Woods Kanada, USA 4350 110 49
36. Hanka järv Venemaa, Hiina 4190 10,6
37. Vani järv Türgi 3755 119 451 607
38. Dubawnti järv Kanada 3629
39. Peipsi-Pihkva järv[6] Eesti, Venemaa 3555 140 15,3 25

Suurimad järved maailmajao järgi[muuda | muuda lähteteksti]

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Olenemata sellest, et Kaspia meri on soolase veega ja nime kohaselt meri, on see siiski järv.
  2. Baikali järv on vee hulga järgi maailma suurim mageveejärv.
  3. Tônlé Sabi pindala varieerub vahemikus 2600 km² kuni 13 000 km².
  4. Niiskel ja kuival aastaajal järve suurus muutub. On teateid ka sellest, et järv kuivab kuivaperioodil täielikult.
  5. Dongtingi järve pindala on aastaajati 4000 km² ja 12 000 km² vahemikus.
  6. Koosneb kolmest osast: Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvest.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]