Suur Gatsby

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib romaanist; filmi kohta vaata artiklit Suur Gatsby (film)

"Suur Gatsby"
Originaali pealkiri "The Great Gatsby"
Autor Francis Scott Fitzgerald
Tõlkija Enn Soosaar
Kaane kujundaja Francis Cugat
Päritolumaa Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Žanr romaan
Kirjastaja Charles Scribner's Sons (originaal)
Eesti Raamat (eesti keeles)
Ilmumisaeg 10. aprill 1925 (originaal)
1966 (eesti keeles)
Väljaande tüüp kõvas köites raamat
Lehekülgi 177
Eelnev raamat "Ilus ja neetu" (1922)
Järgnev raamat "Sume on öö" (1934)
Raamatu "Suur Gatsby" kaas (1925)

"Suur Gatsby" (The Great Gatsby) on Ameerika kirjaniku Francis Scott Fitzgeraldi romaan, mille esmatrükk ilmus 1925. aastal. Romaani tegevus toimub 1922. aasta kevadest sügiseni Long Islandil.

Pärast taasavaldamist 1945. ja 1953. aastal tekkis raamatule lai lugejaskond ning tänapäeval loetakse teos kirjandusklassika hulka. Prantsuse ajaleht Le Monde valis selle 1999. aastal sajandi 100 parima raamatu hulka.

"Suur Gatsby" on teos kirest, armastusest, täitumata unistustest, reetlikkusest ja ühiskonna koorekihi tühisusest.

Sisututvustus[muuda | muuda lähteteksti]

Romaani tegevus toimub 1920. aastate Ameerikas väljamõeldud naabruskonnas West Eggis. Teose jutustaja Nick Carraway asub elama majja, mis asub salapärase Jay Gatsby häärberi kõrval. Gatsby majas toimuvad suurejoonelised peod, kus käib särav seltskond söömas, joomas ja tantsimas. Mitte keegi ei tea Jay Gatsby minevikku, selle kohta on külalistel eri teooriad.

Teisel pool viisakuslahte on East Egg, kus elavad rikkurid, kes on pärinud oma varanduse eelmistelt põlvkondadelt. West Eggi elanikud on oma raha ise teeninud ja värskelt jõukaks saanud. [1]

East Eggis elab Carraway nõbu Daisy, kes on abielus miljonäri Thomas (Tom) Buchananiga. Ühel varasuvisel õhtul läheb Nick neile õhtusöögiks külla, kus kohtub tuntud golfimängija Jordan Bakeriga. Jordan räägib Nickile, et Tomil on armuke Myrtle Wilson. Daisy tunnistab Nickiga omavahele jäädes, et pole päriselt õnnelik. Samal õhtul näeb ta Jay Gatsbyt oma aias seismas. [2]

Juulis kohtub Nick Tomi armukese ja tema mehe, autoremontija George Wilsoniga.

Suve edenedes saab Nick paremini tuttavaks Jay Gatsbyga, kellelt ta ka isikliku küllakutse saab. Nick on üks vähestest külalistest, keda Gatsby oma peole kutsub.

Tol õhtul, kui ma esimest korda Gatsby majja läksin, olin mina arvatavasti üks vähestest külalistest, keda oli tegelikult kutsutud. Gatsby juurde ei oodatud küllakutset – sinna lihtsalt mindi.

Samal ajal saab ta lähedasemaks ka Jordan Bakeriga ning too räägib talle Daisy ja Gatsby ühisest minevikust. Nick nõustub korraldama kohtumise Daisy ja Gatsby vahel, kuna viimane seda kangesti soovis ja just seepärast oligi kolinud Buchananidest teisele poole kallast. Gatsby ja Daisy vaheline armulugu tärkab taas õitsele, kuid sellel on traagilised tagajärjed.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Nick Carraway – teose jutustaja, Yale'i vilistlane, kes kolib müügitöö pärast Long Islandile. Ta on Daisy nõbu, Tomi koolikaaslane, Jordani silmarõõm ja Gatsby naaber ning sõber. Kogu romaani tegevus toimub tema silmade läbi.

Jay Gatsby – noor miljonär, kes kolib West Eggi suurde häärberisse ja korraldab seal suuri pidusid Ameerika koorekihile. Tal on salapärane minevik, mis romaani käigus lahti rullub. Tema peamine ajend kõikideks tegudeks on armastus Daisy vastu.

Daisy Buchanan – Jay Gatsby armastatu, rikas ja võluv sotsialiit. Tom Buchanani abikaasa ja Nick Carraway nõbu. Ta on edev ja kergemeelne, kuid meeldib inimestele oma võluva välimuse pärast. Hoolimata armastusest Gatsby vastu jääb ta kokku oma võimuga abikaasa Tom Buchananiga, kellega neil ka väike tütar on.

Thomas (Tom) Buchanan – Daisy abikaasa, East Eggis elav miljonär ja endine jalgpallitäht. Tomil on rassistlikud vaated ja armuafäärid, mille üle uhkust tunneb. Tema armuke on Myrtle Wilson.

Jordan Baker – kuulus golfimängija ja Jay Gatsby pidude sage külastaja. Ta hindab iseseisvust, kuid teab, et 1920. aastatel elavale naisele on kasulik sõlmida abielu jõuka mehega. Jordan on Daisy pikaaegne sõbranna ja Nick Carraway silmarõõm. Tema kohta levivad kuuldused, et ta oli golfimängus sohki teinud. Autor kirjutas tegelaskuju, tuginedes džässiajastu amatöörgolfimängija Edith Cummingsile, kes oli rahvasuus tuntud kui The Fairway Flapper.

Myrtle Wilson – Tom Buchanani armuke ja George Wilsoni abikaasa. Myrtle otsib väljapääsu oma igavast abielust Wilsoniga, ta januneb seikluste järele. Myrtlele meeldib Tom, kes ta seiklusiha rahuldab. [3]

George Wilson – automehhaanik ja Myrtle'i abikaasa. Wilson teab, et ta naisel on afäär, kuid ta ei tea, kes on partner.

Adaptsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

"Suure Gatsby" põhjal on tehtud kuus filmi, esimene neist ilmus 1926. aastal ja viimane 2013. aastal.

1926 "Suur Gatsby"[muuda | muuda lähteteksti]

Levitaja: Paramount Pictures

Väljalaskekuupäev: 21.11.1926

Režissöör: Herbert Brenon

Produtsendid: Jesse L. Lasky, Adolph Zukor

Näitlejad: Warner Baxter, Lois Wilson, William Powell

Stsenaristid: Owen Davis, Becky Gardiner, Elizabeth Meehan

Tegemist on tummfilmiga.

1946 "Suur Gatsby"[muuda | muuda lähteteksti]

Levitaja: Paramount Pictures

Režissöör: Elliott Nugent

Produtsent: Richard Maibaum

Näitlejad: Alan Ladd, Betty Field, Macdonald Carey, Ruth Hussey, Barry Sullivan, Shelley Winters ja Howard Da Silva

Stsenaristid: Richard Maibaum ja Cyril Hume (lavaline adaptsioon: Owen Davis)

Helilooja: Robert Emmett Dolan

Filmikunst: John F. Seitz

Monteerija: Ellsworth Hoagland

1974 "Suur Gatsby"[muuda | muuda lähteteksti]

Levitaja: Newdon Productions ja Paramount Pictures

Väljalaskekuupäev: 29.03.1974

Režissöör: Jack Clayton

Näitlejad: Sam Waterston, Mia Farrow, Robert Redford, Bruce Dern ja Karen Black

Stsenarist: Francis Ford Coppola

2000 "Suur Gatsby"[muuda | muuda lähteteksti]

Režissöör: Robert Markowitz

Televisiooni jaoks loodud film

Näitlejad: Toby Stephens, Mira Sorvino, Paul Rudd

2002 "G"[muuda | muuda lähteteksti]

Režissöör: Christopher Scott

Kaasajastatud

Näitlejad: Richard T. Jones, Blair Underwood, Chenoa Maxwell

2013 "Suur Gatsby"[muuda | muuda lähteteksti]

Režissöör: Baz Luhrmann

Väljalaskekuupäev: 10.05.2013

Näitlejad: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire

[4]

"Suure Gatsby" ainetel on tehtud ka lavastusi, raadiosaateid ja videomänge.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Fitzgerald pidas romaani oma parimaks teoseks. Kriitikud on öelnud, et ükski lause pole selles teoses üleliigne. Teose ilmumisajal olid arvustused valdavalt positiivsed, kuid müük polnud kuigi suur. "Suur Gatsby" polnud sama menukas kui autori varasemad romaanid "Teisel pool paradiisi" (1920) ja "Ilus ja neetu" (1922). Elu lõpus pidas Fitzgerald end läbikukkunud ja unustatud kirjanikuks. Teise maailmasõja ajal hinnati aga teos ümber ning tänapäeval on sel tähtis koht Ameerika kirjandusloos. Seda peetakse tänaseni üheks ajaloo parimaks ja olulisimaks Ameerika romaaniks. [5]

Eestikeelsed väljaanded[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. M, Emelda. "Difference Between East Egg and West Egg | Difference Between" (Ameerika inglise). Vaadatud 17. juunil 2023.
  2. "The Great Gatsby I Summary, Context, Reception, & Analysis | Britannica". www.britannica.com (inglise). 15. mai 2023. Vaadatud 17. juunil 2023.
  3. https://www.facebook.com/thoughtcodotcom. "The Great Gatsby Characters". ThoughtCo (inglise). Vaadatud 17. juunil 2023. {{netiviide}}: parameetris |perekonnanimi= on üldnimi (juhend); välislink kohas |perekonnanimi= (juhend)
  4. https://www.facebook.com/thoughtcodotcom. "'The Great Gatsby' Movie Adaptations". ThoughtCo (inglise). Vaadatud 17. juunil 2023. {{netiviide}}: parameetris |perekonnanimi= on üldnimi (juhend); välislink kohas |perekonnanimi= (juhend)
  5. Fitzgerald, F. Scott (28. mai 2009). The Great Gatsby. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-953640-5.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]