Sirle Sööt

Allikas: Vikipeedia
Sirle Sööt (2022)

Sirle Sööt (sündinud 18. juunil 1977 Viljandi maakonnas Pärstis) on eesti aktivist Rootsis. Ta on olnud ka Eesti Koonderakonna noorteorganisatsiooni juht.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tema lapsepõlv möödus Pärsti mõisas, kus ema Olga Sööt (neiuna Saar) töötas raamatukogu juhatajana ja isa Kalev Sööt oli põllumees. Ta on õppinud Pärsti lasteaed-algkoolis (1984. aastast) ja Sürgavere 9-klassilises Koolis (1987. aastast). Alates 8. klassist õppis Viljandi Paalalinna Gümnaasiumis. Linnas koolis käies avanes võimalus õppida Ugala teatris tegutsevas Kaarin Raidi draamastuudios. 1995. aastast õppis õigusteadust Tallinnas Sotsiaalteaduste Erakõrgkoolis Veritas. Paralleelselt õpingutega tegutses Eesti Koonderakonna noorteorganisatsiooni juhina ning töötas Rahandusministeeriumi juriidilises osakonnas. Pärast ülikooli lõpetamist 1999. aastal õppis ta Välisministeeriumi juures asuvas Eesti Diplomaatide Koolis. Pärast selle lõpetamist asus tööle Sotsiaalministeeriumi Euroopa Liidu osakonda, kus tema peamiseks tööülesandeks oli Euroopa Liiduga liitumise ettevalmistamine isikute vaba liikumise peatüki raames.

2002. aastal, pärast ajutist stažeerimist Euroopa Komisjoni juures, asus ta elama perekondlikel põhjustel Rootsi. 2003.–2004. aastal jätkas haridusteed Stockholmi Ülikoolis, kus omandas magistrikraadi Euroopa Liidu õiguses. 2005. aastal asus tööle Rootsi justiitsministeeriumis Rosenbadis. 2007–2011 õppis taas Stockholmi Ülikoolis õigusteadust ning sooritas rootsi juristieksami. 2012–2014 läbis Rootsi kohtupraktika Migratsiooniameti protsessiõiguse osakonnas, Migratsioonikohtus ning Stockholmi Halduskohtus. Seejärel pöördus tagasi tööle Rootsi justiitsministeeriumisse.

2005. aastast on ta kaasa löönud Rootsi eestlaste organisatsioonide juhtimises. Loetelusse kuuluvad Stockholmi Eesti Majas kultuuriüritusi korraldav Klubi Estetic, Stockholmi Eesti Lasteaed, Stockholmi Eesti Huvikool ja selle juures tegutsev draamastuudio, peotantsuklubi ning Suvekodu Metsakodus, Rootsi Eestlaste Liit, Eesti Teaduslik Selts Rootsis, Stockholmi Eesti Kooli Sõprade Selts ja Stockholmi Eesti Kooli Lastevanematekogu ning Stockholmi Eesti Maja AB vanematekogu. 2013. aastast on ta olnud Rootsi Eestlaste Liidu esindaja Ülemaailmses Eesti Kesknõukogus. 2017. aastal valiti ta Esto2019 peakomitee esimeheks.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

18. juulil 2015 abiellus Tallinna Püha Vaimu kirikus Taave Vahermäega. Nende kärgperes kasvab viis last, kes kõik on käinud Stockholmi Eesti Lasteaias ning õpivad Stockholmi Eesti Huvikoolis ja Stockholmi Eesti Koolis.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva raames algatas ta projekti "Eesti kultuurirajad Rootsis", aitas kaasa Estival2018 korraldamisele ja on juhtinud ESTO 2019 korraldamist.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]