Silmuskudumine

Allikas: Vikipeedia
Kudumisvarrastega kudumine
Parempidise koe skemaatiline joonis

Silmuskudumine on lõngast või niidist silmuseliste tekstiilide valmistamine. Kududa saab käsitsi kudumisvarrastega või kudumismasinaga.

Kangakudumisel jookseb lõng või niit riides sirgelt ning koe- ja lõimelõngad asetsevad omavahel risti. Silmuskoes jookseb lõng looklevalt ja moodustab igal real silmuseid, mis on ühendatud eelneva ja järgneva rea silmuste külge. Silmuseline kude annab tekstiilile suurema elastsuse.

Silmuskudumise ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Käsitsi kudumine[muuda | muuda lähteteksti]

Varrastel kootud sokid, sibulakoorepruuni ja sinise triibulised, villasest lõngast. Säär soonikkoes, kand topeltkoes ja tugevdusniidiga. (Seto Talumuuseum, 1998)

Käsitsi kudumisel on kaheks põhiliseks tehnikaks edasi-tagasi (tulemuseks on tasapinnaline ese) ja ringselt kudumine (tulemuseks on silinder). Edasi-tagasi kudumisel kasutatakse kahte varrast (kuigi sobivad ka ringvardad), ringselt kudumisel enamasti viit varrast või ringvardaid. Mütsid, sokid, kindad ja varrukad on enamasti kootud ringselt. Edasi-tagasi on tavaliselt kootud sallid, tekid ja kampsunite esi- ja tagatükid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandust[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kivilo, L. 1991. Silmuskudumine. Tallinn: Mats. 31 lk