Sigur Rós

Allikas: Vikipeedia
Sigur Rós
Päritolu Reykjavik, Island
Stiilid post-rock
Tegev 1994–
Seotud esitajad Amiina
Jónsi & Alex
Jónsi
Veebileht www.sigurros.com
Koosseis
Jón Þór Birgisson (Jónsi)
Georg Hólm (Goggi)
Orri Páll Dýrason
Endised liikmed
Ágúst Ævar Gunnarsson
Kjartan Sveinsson (Kjarri)

Sigur Rós on 1994. aastal asutatud postrokki viljelev islandi ansambel, kellel on väga iseloomulik minimalistlik helikeel. Ansamblis on kolm liiget: laulja ja kitarrist Jón Þór Birgisson, basskitarrist Georg Hólm ja trummar Orri Páll Dýrason.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pariisis 2008
Portlandis 2008
Roskilde Festivalil 2006

Sigur Rósi asutasid 1994. aasta augustis Jon Þór Birgisson, Georg Hólm ja bändi esimene trummar Ágúst Ævar Gunnarsson. 1998. aastal liitus nendega ka Kjartan Sveinsson, kes lisaks klahvpillidele on ansamblis mänginud flööti, oboed ja muid pille. Trummar Águst lahkus Sigur Rósist pärast teise albumi salvestamist 1999. aastal, et õppida graafilist disaini. Sellest ajast on bändi trummar Orri Páll Dýrason.

"Von" (1997)[muuda | muuda lähteteksti]

Sigur Rósi esikalbum ilmus 1997. aastal. Eelnevalt oli sõlmitud plaadileping Islandi ühe suurima plaadifirmaga Bad Taste Records (Smekkleysa). Plaadi lõppversioon on üsna erinev algsest ning bänd kaalus ka otsast alustamist, kuid ajapuudusel seda ei tehtud. Esikalbum ei olnud eriti populaarne ja Islandil müüdi seda esimese aastaga 313 eksemplari, samas tõusis album 2005. aastal Islandil pärast Sigur Rósi rahvusvahelist edu plaatinaplaadi seisusse[1]. Stuudio kasutamise tasuna tegid bändiliikmed stuudios remonti.

"Vonil" võib esimest korda kuulda ka vonlenska't ehk mõtteta vadinat, mida kasutatakse laulusõnadena. Islandi keele mitteoskajad ei oska tihti vonlenska't islandi keelest eristada.

1998. aastal ilmus "Voni" remiksalbum "Von Brigði – recycle bin", kus lisaks remiksidele on ka üks originaal, mis ajapuuduse tõttu ei jõudnud stuudioplaadile.

"Ágætis byrjun" (1999)[muuda | muuda lähteteksti]

"Ágætis byrjun" on Sigur Rósi teine stuudioalbum, mis sai pealkirja tänu ühele tema tuttavale, kes esimest lugu kuulates ütles selle kohta "ágætis byrjun" ('hea algus'). Plaadi helikeel on Sigur Rósile palju iseloomulikum kui esimesel plaadil, lisaks mängib laulja Jónsi seal esimest korda oma Gibson Les Pauli kitarri tšellopoognaga.

Tšellopoogna sai Sigur Rósi esimene trummar sünnipäevaks ning kõigepealt proovis sellega helisid luua basskitarrist, kuid see kõlas palju paremini kitarril. Sellest ajast on kitarrist igal esinemisel kasutanud tšellopoognat, mis koos kajamasinaga on Sigur Rósile väga iseloomulikud.

"Ágætis byrjun" sai Sigur Rósi läbimurdealbumiks – 2000. aastal avaldati plaat Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides, kus see sai väga populaarseks. Ameerikas käis Sigur Rós ka ringreisil.

"Ágætis byrjuni" plaadikaaned on joonistatud kõige tavalisema Bici pastapliiatsiga ning esimesed plaadiümbrised liimisid bändiliikmed ise kokku.

"( )" (2002)[muuda | muuda lähteteksti]

"( )" oli rahvusvahelisel areenil väga oodatud album. Kõik plaadi sõnad on vonlenska's ja plaadi lugudel ei olnud algselt pealkirju. Plaadi avaloole on tehtud auhinnatud video. Bänd soovis algselt kasutada plaadi salvestamiseks mahajäetud NATO baasi Islandi põhjaosas, kuid valik osutus liiga ebapraktiliseks ja peagi langes valik hoopis ühe tühjalt seisva ujula kasuks, mis asub Reykjavíki lähedal Álafossis.

"Takk..." (2005)[muuda | muuda lähteteksti]

"Takk..." on Sigur Rósi seni tuntuim album. See on eelmistest pisut rokilikum ning selle sõnad on peamiselt islandi keeles. "Takk..." jõudis nii Suurbritannia kui ka Ameerika Ühendriikide albumimüügi edetabelitesse. Plaadi kolmele singlile on tehtud ka muusikavideod: "Glósóli", "Sæglópur" ja "Hoppípolla". Lõike plaadi lugudest on kasutatud paljude briti telesaadete reklaamklippides. Plaati on maailmas müüdud kokku üle 800 000 eksemplari.

"Heima" ja "Hvarf-Heim" (2007)[muuda | muuda lähteteksti]

"Heima" on 2007. aasta dokumentaalfilm aasta varem aset leidnud Sigur Rósi Islandi-ringreisist. Film on osalenud paljudel festivalidel ja on linastunud ka Pimedate Ööde Filmifestivalil Tallinnas. Koos filmiga avaldati kahe poolega plaat "Hvarf-Heim", mille esimene pool koosneb varem avaldamata lugudest ja teisel pool on juba avaldatud lugude akustilisi versioone.

"Með suð í eyrum við spilum endalaust" (2008)[muuda | muuda lähteteksti]

Sigur Rós salvestas oma viienda albumi koos Nine Inch Nailsi produtsendi Floodiga. Lisaks teevad kaasa poistekoor ja 67-liikmeline orkester[2]. 28. mail 2008 avaldati bändi kodulehel plaadi esimene singel "Gobbledigook" ja 8. juunist sai kodulehel kuulata ka tervet plaati. "Með suð í eyrum við spilum endalaust" ('kõrvus kumin, me mängime igavesti') ilmus ametlikult 23. juunil 2008.

"Kveikur" (2013)[muuda | muuda lähteteksti]

24. jaanuaril toimus veebisaidi Reddit vahendusel avalik veebiintervjuu bändiga, kus fännid kogu maailmast võisid küsida ükskõik mida. Ühtlasi küsiti kuulujutu kohta bändiliikme Kjartan Sveinssoni lahkumisest. See oli esimene kord, kui bänd seda ametlikult kinnitas: "Jah, ta on bändist lahkunud. Ta väitis, et on poole oma elust veetnud bändi tehes ja tema jaoks on aeg nüüd midagi teistsugust proovida." Kjartani lahkumisest alates sai bändis "kolmeosaline bänd", nagu nad nüüd ennast ise kutsuvad.

Hoolimata Kjartani lahkumisest andis bänd 22. märtsil teada, et peatselt on valmimas nende seitsmes stuudioalbum "Kveikur" ('taht'). Samal päeval avaldasid nad ühtlasi esimese singli uuelt albumilt "Brennisteinn" ('tulikivi'). Album avaldati 14. juunil. Selle kohta väideti kohe, et nende loomingus on nii muusikaliselt kui ka temaatiliselt toimunud suur muutus, võrreldes varasemate albumitega on lisandunud agressiivsem heli.

Kriitikud hindasid albumit kõrgelt, lisades, et kiidavad heaks uue muusikalise lähenemise ja puuduliku kommertsimaigu. Järgnes uus plaaditurnee, mis oli eelmistest interaktiivsem: kontserte oli võimalik otseülekandena jälgida interneti vahendusel ja ka veebikaamerat ise juhtida. Bänd esines 2. septembril ka iTunes Festivalil. Paljud eestlased said nautida bändi esinemist Positivuse festivalil Lätis Salatsis.

Liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Laulja ja kitarrist Jón Þór Birgisson sai bändi lauljaks, sest ta oli bändi liikmetest ainus, kes laulda oskas. Jónsi on gei ja sünnist saadik ühest silmast pime. Jónsi elukaaslane ja trummar Orri naine Lukka Sigurðardóttir teevad enamiku Sigur Rósi fännikaubast.

Basskitarrist Georg Hólm on filmiharidusega ja olles mõnda aega elanud Inglismaal, annab enamiku Sigur Rósi ingliskeelsetest intervjuudest.

Kjartan Sveinsson ei mänginud bändis mitte ainult klahvpille, vaid ka paljusid muid pille. Tal oli bändiliikmetest ainsana muusikaline haridus, mistõttu kandis ta ka hoolt suurema osa orkestreeringute eest.

Trummar Orri Páll Dýrason liitus bändiga 1999. aastal pärast eelmise trummari lahkumist.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Huvitav fakt[muuda | muuda lähteteksti]

Sigur Rósi esituses kõlav lugu "Hoppípolla" esineb painava juhtmotiivina S. K. Tremayne'i digimaailma ohtudest kõnelevas psühholoogilises trilleris "Assistent" (The Assistant, 2019; eesti keeles 2021, Pegasus).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]