Sarah, Yorki hertsoginna

Allikas: Vikipeedia
Sarah, Yorki hertsoginna (2017)

Sarah, Yorki hertsoginna (Sarah Margaret Mountbatten-Windsor, neiupõlvenimega Ferguson) (sündinud 15. oktoobril 1959 Londonis) on prints Andrew' endine abikaasa. Briti kuningliku perekonna endise liikmena on ta tuntud eelkõige skandaalse elu, nüüd ka heategevusliku töö kaudu.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Sarah Margaret Ferguson sündis 15. oktoobril 1959. Oma neiupõlvenime tõttu kutsutakse teda tihti meedias Fergieks. Sarah on major Ronald Fergusoni ja tema esimese naise Susan Mary Wrighti tütar. Tal on aristokraatlik taust: isa poolt on ta päritolult vürstinna ja isapoolse vanaema kaudu ka kuninganna Elizabeth II väga kauge sugulane.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Sarah Ferguson ja prints Andrew abiellusid 23. juulil 1986 Westminster Abbeys. Abiellumise kaudu sai ka Sarah tiitli "Tema Kuninglik Kõrgus Yorki hertsoginna". Paaril on kaks last, tütred Beatrice ja Eugenie.

Vaatamata pealtnäha õnnelikule abielule otsustasid hertsog ja hertsoginna 1992. aastal lahku kolida. Lahutuse põhjuseks oli Andrew pidev eemalviibimine mereväe tõttu ning kompromiteerivad pildid Fergiest ja tema finantsnõustajast John Bryanist, mis ilmusid ühes Briti tabloidis. Hiljem on Fergie aga väitnud, et see suhe oli ajalehtede väljamõeldis ning ta oli abielu kestel oma mehele truu.

Abielu lahutati ametlikult 1996. aastal. Endised abikaasad jagavad hooldusõigust oma kahe tütre üle ning on saavad hästi läbi. Hertsoginna julgustab oma lapsi nende rollis printsessidena, kuid on ise loobunud kuninglikel üritustel osalemast. Pärast lahutust jäi Sarah ilma tiitlist "Tema Kuninglik Kõrgus" ning on sellest ajast peale lihtsalt Sarah, Yorki hertsoginna. Hertsoginna on tunnistanud, et pole pärast lahkuminekut kellegagi tõsist suhet arendanud. Kui ta abielluks uuesti, kaotaks ta hertsoginna tiitli.

Pärast lahutust[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast lahutust oli hertsoginnal kaaluprobleeme ning meedia tituleeris teda Porki hertsoginnaks (pork on inglise keeles 'sealiha'). Meediakriitika oli pidev, keskendudes mitte ainult naise kaalule, vaid ka elustiilile ja ekstravagantsusele. Ajalehe The Sun 1996. aasta uuringu kohaselt eelistas 87% lugejatest minna kohtama pigem kitse kui Fergiega. Enam ei tõmba Sarah nii palju meedia tähelepanu ning tal on õnnestunud oma elu uuesti üles ehitada.

Pärast kaalukaotust ja enesekindluse taastumist sai Sarah'st kaalujälgijate esindaja. Ta reklaamis USA-s Ocean Spray Juice'i, Wedgwoodi portselani ja Westfieldi kaubamaju, tuues promoüritustele tuhandeid inimesi. Nendest tegevustest ja tema paljudest raamatutest saadud tulu abil õnnestus Sarah'l üle saada mitmetesse miljonitesse ulatuvatest võlgadest kuningakojale. Nüüdseks on ta majanduslikult iseseisev, ehkki püüab hoiduda kommertstegevusest Suurbritannias, et mitte kuningakoda ärritada.

Sarah on juhtinud oma vestlussaadet, mis ei toonud küll suurt edu. Samas viis see edasiste teleesinemisteni ja reklaamitööni USA-s, eriti CNN-i populaarse saatejuhi Larry Kingi juures. Tal astus iseendana üles sarja "Sõbrad" 1998. aasta hooaja finaalsaates, kus sarja tegelased Londonit külastasid. Ta on kogunud raha lastega seotud heategevuslikele organisatsioonidele ning juhatab ka ise kahte samasugust organisatsiooni. Ta on viibinud Sierra Leones, kohtudes lastega, kes on kodusõja tõttu orbudeks jäänud.

Kirjanik Sarah[muuda | muuda lähteteksti]

Yorki hertsoginna on ka kirjanik. Tema bestsellerist autobiograafia "Minu lugu" ("My Story", 1996) räägib muutusest, mis toimus tavalise maatüdrukuga, kellest sai hertsoginna, ja tema võitlusest enesekindluse säilitamisega meedia pideva kriitika taustal. "Mida ma tean: raskel teel saadud lihtsad õppetunnid" ("What I Know; Simple Lessons Learned the Hard Way", 2003) on samuti autobiograafiline. Raamatus räägib Sarah anekdoote, millest igaüks demonstreerib mõnd saadud elu õppetundi.

Lisaks mitmele dieediraamatule on ta avaldanud ka lasteraamatuid. 1987. aastal sai ta inspiratsiooni kopteritundidest ning mõtles välja Helikopter Budgie ("Budgie the Helicopter"). Raamatu sisu, stiil ja illustratsioonid olid väga sarnased Arthur Baldwini lasteraamatule "Helikopter Hector" ("Hector the Helicopter"). Selle raamatu avaldanud kirjastus ei esitanud Fergie vastu süüdistust ning viimane on ise eitanud plagiaati. Hiljem mõtles ta välja tegelase Lil Red. Hiljuti avaldas Sarah intervjuus, et kirjutab täiskasvanutele mõeldud romaani "Hartmoor", mille peategelane leedi Margaret Hartmoor on autori enese teisik 17. sajandist.

Elu praegu[muuda | muuda lähteteksti]

Vabal ajal Fergie ratsutab. See on tema kirg olnud juba lapsepõlves. Ta on ka kvalifitseeritud piloot ning naudib ka suusatamist, maalimist ja tütardega koos olemist. Tal ei ole oma kodu, kuna äri nõuab pidevat reisimist. Inglismaal olles elab oma eksabikaasa korteris Windsoris ja New Yorgis oma Manhattani korteris.

Fergie vahekord kuningannaga on südamlik, kuid ta üritab intervjuudes vältida kuninglikust perekonnast rääkimist. Oma autobiograafias on ta teatanud: "Mind pole kunagi kuninglikust perekonnast välja jäetud ... Mul on jälle oma elu ja ma kavatsen seda hoida. Ja ma võin elada õnnelikult elu lõpuni."

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]