Rosalia mäed

Allikas: Vikipeedia
Rosalia mäed
Rosalia mäed (vaadetega Schwarzenbachist vaadatuna Burgbergile ja Sieggrabener Kogeli silmapaistvamale tipule), mis ulatuvad idas Sieggrabener Sattelini
Rosalia mäed (vaadetega Schwarzenbachist vaadatuna Burgbergile ja Sieggrabener Kogeli silmapaistvamale tipule), mis ulatuvad idas Sieggrabener Sattelini
Kõrgus 748 m
Asukoht Austria, Alam-Austria ja Burgenlandi liidumaade piiriala
Ahelik, mäestik Alpid, Eelalpid Murist ida pool
Koordinaadid 47° 41′ 50″ N, 16° 18′ 26″ E
Rosalia mäed (Austria)
Rosalia mäed
Lanzenkirchen, taamal Rosalia mäed

Rosalia mäed (saksa: Rosaliengebirge, ungari: Rozália-hegység, burgenlandihorvaadi: Gorje Rozalija) on Alpide ääreala Austrias Alam-Austria ja Burgenlandi liidumaade piiril. Madal mäestik kulgeb põhjast lõunasse ja jõuab oma kõrgeima punktini Heubergi (sageli ka Rosalia) tipus Neudörfli lähedal, enne kui laskub uuesti Weppersdorfi küla poole. Neid eraldab Leitha mägedest põhjas Ödenburgi värav.

Geoloogilisest vaatenurgast on Rosalia mäed osa Bucklige Weltist. Topograafilise piiri Bucklige Welti ja Rosalia vahel moodustab Klingfurther Bachi org, mis kulgeb põhjast kagusse ning milles asuvad Klingfurthi ja Rosenbrunni külad. Piir jätkub üle Hochwolkersdorfi aleviku Almi nõo, piki niinimetatud Totengrabenit Essengrabenis ja sealt edasi Grabeni kaudu Schwarzenbachi orgu.

Idas külgnevad mäestikuga Soproni või Ödenburgi mäed. Põhja-lõuna piiri nende vahel moodustavad Marzau, Sieggrabener Sattel ja Sieggrabenbachi org.

Järgmised tipud asuvad Põhja-Rosalias:

Põhja- ja Lõuna-Rosalia mägesid eraldavad teineteisest Wulka org, Heuberg (mäestiku kõrgeim punkt Rosalia kabeli lähedal) ja seljandik, mis kulgeb Heubergilt läbi Auerbergi ja Hollerbergi Hochwolkersdorfi aleviku Fernblickini.

Järgmised tipud asuvad Lõuna-Rosalias:

Nagu Leitha mäed, koosnevad ka Rosalia mäed gneissist, kildast ja lubjakivist. Seljandik on kaetud tiheda metsaga. Kõrgeim punkt on Heuberg oma Rosalia kabeliga, mis ulatub 748 m kõrgusele. Ülaosas on ORF Heubergi ülekandejaam, mis katab Põhja-Burgenlandi. Selle idajalamil asuvatel järskudel paekivikaljudel on Forchtensteini loss. Mäestikust voolavad välja Wulka, Leitha ja Schwarzenbach. Osa seljandikust asub Rosalia-Kogelbergi looduspargis.

Rosalia mägesid saab ületada ainult Burgenlandi Mattersburgist Alam-Austria Hochwolkersdorfi viiva tee kaudu. Selle külgmistes orgudes on soodsate tingimuste tõttu tekkinud ulatuslikud viljapuuaiad ja viinapuuistandikud. Tuntud küla on Bad Sauerbrunni spaa põhjajalamil.