Roosna-Alliku valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Roosna-Alliku valla lipp

Roosna-Alliku valla lipp oli endise Eesti haldusüksuse Roosna-Alliku valla lipp.

Lipp kinnitati 29. novembril 1995.

Lipu kasutamine lõppes 2017. aastal seoses valla liitumisega naaberomavalitsustega.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Roosna-Alliku valla lipp on ristkülikukujuline ning koosneb kahest horisontaallaiust. Ülemine, 3,5 ühiku laiune laid on sinine ja selle keskel on valge, sinise ringikujulise südamikuga roosiõis läbimõõduga 2 ühikut. Alumine, 2,5 ühiku laiune laid on valge ning sellel on kolm sinist 0,5 ühiku laiust lainelist põikitriipu, kusjuures lipu alläär on sinine.

Lipu normaalmõõtmed on 100x150 cm ning laiuse ja pikkuse suhe 6:9.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Roos ja lainelised triibud viitavad valla nimetusele. Lipu sinine värvus sümboliseerib lootust ja nooruslikkust, samuti vett kui looduse üht põhielementi. Valge on puhtuse ja vaimsuse võrdkuju.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Valla lipp heisatakse alaliselt valla haldushoone peasissekäigu juurde lipuvarda vastavasse hoidjasse või lipumasti.
  2. Ajutiselt heisatakse lipp suhtlemisel teiste omavalitsusüksustega, ametlike delegatsioonide vastuvõttudel, valla pidupäevadel, spordiüritustel ja muudel avalikel üritustel.
  3. Valla lipu heiskamise võib teha kohustuslikuks vallavalitsuse korraldusega vallale kuuluvatel hoonetel, rajatistel või territooriumitel. Teistele omanikele on vallavalitsuse korraldus üksnes soovitusliku iseloomuga. Valla lippu võib heisata külapäevadel ning perekondlikel tähtpäevadel.
  4. Maapinnalt tõusva lipumasti kõrgus peab olema vähemalt kuus korda suurem lipu laiusest, seinalipuvarda pikkus on ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Heisatud lipul peab lipukanga alumine serv jääma maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  5. Kui valla lipp heisatakse koos Eesti riigilipu, mõne teise riigi või tema omavalitsusüksuse, mõne Eesti maakonna, valla või muu lipuga, asub valla lipp lippude poolt vaadatuna riigilippudest vasakul, teistest lippudest paremal.
  6. Roosna-Alliku valla ametlikud delegatsioonid, Roosna-Alliku valda esindavad kollektiivid või üksikisikud võivad kasutada valla lippu rahvusvahelistel, vabariiklikel ja regionaalsetel üritustel.
  7. Leinalipuna heisatud valla lipul peab olema kinnitatakse lipu ülemisse otsa 100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad kuni lipukanga alumise servani või heisatakse lipp poolde lipumasti.

Vallalipu valmistamine toimub üksnes vallavalitsuse loal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]