Ronald Speirs

Allikas: Vikipeedia
Ronald Speirs
Hüüdnimi Sparky
Sünniaeg 20. aprill, 1920
Edinburgh, Šotimaa
Surmaaeg 11. aprill, 2007
USA
Teenistus 19421945, 19561958
Auaste kolonelleitnant
Sõjad/lahingud Teine maailmasõda
Korea sõda
Autasud Purple Heart
Silver Star
World War II Victory Medal
Presidential Unit Citation (2 OLC)

Ronald Speirs (20. aprill 192011. aprill 2007) oli Ameerika Ühendriikide sõjaväe ohvitser, kes teenis Teise maailmasõja ajal 101. õhuväediviisis. Speirs oli Normandias D-kompanii rühmaülem kuni ülendamiseni Belgias Bastognes Easy kompanii ülemaks, sinna jäi ta kuni sõja lõpuni. II maailmasõja ajal tõusis ta leitnandist kapteniks ning Korea sõjas kolonelleitnandiks.

II maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

Speirs sündis Šotimaal Edinburghis ning peagi emigreerus koos perega Bostonisse, kuid üles kasvas Portlandis. Koolis võttis ta osa sõjalistest õppustest, mis volitas teda armeesse kui leitnant. Speirs liitus õhuväega. Ta teenis 101. õhuväediviisi II pataljoni D-kompanii rühmaülemana enne II maailmasõda laagrites. Pärast treeningute lõppu laagris sõidutati langevarjurid laevadel üle Atlandi Ookeani Inglismaale, kus algas teine sõjaline ettevalmistus operatsiooniks "Overlord".

6. juunil 1944 pärast maandumist leidis Speirs kiiresti ühenduse oma üksuse (D-kompanii) meestega. Ta kogus enda ümber väikese hulga mehi ja koos aidati Easy kompaniil vallutada kokku neli 105 mm haubitsat.

Speirs sõdis lõpuni Normandias, edasi Hollandis ja Bastognes. Just Bastognes ülendati ta Easy kompanii ülemaks, sest Easy kompanii uus ülem Norman Dike ei saanud temale antud ülesannetega hakkama. Speirsi ülendas ametisse Easy kompanii kunagine ülem Richard Winters, kes aga oma heade juhtimisoskuste poolest oli II pataljoni juht. (Winters ise ütles, et Speirs oli esimene ohvitser, kes talle silma jäi.) Kapten Speirsi juhtimisel vallutas Easy kompanii tähtsa Foy küla Bastognes. Easy kompanii ülemaks jäi ta kuni sõja lõpuni. Kõikidest ohvitseridest, kes Easy kompaniid on juhtinud, tegi Speirs seda kõige kauem.

Pärast sõda Euroopas oli Speirsil valida, kas lõpetab sõdimise ja läheb koju või jääb Easy ridadesse veel ka Vaikse Ookeani lahingute ajaks. Just viimast Speirs tegigi.

Pärast II maailmasõda jäi Speirs USA armeesse ja tegi kaasa ka Korea sõjas, kus ta oli samuti kompanii juht. Sõja lõppedes ülendati ta kolonelleitnandiks.

Speirs Easy kompanii kokkutulekutel tavaliselt ei osalenud, kuid ta kohtus mitmete sõduritega juhuslikult ja osales 2001. aasta Easy kompanii kokkutulekul, kus ta kohtus muuhulgas ka Richard Wintersiga.

Sarjas "Relvavennad" mängis kapten Speirsi Matthew Settle.

Kapten Speirsist[muuda | muuda lähteteksti]

Kapten Ronald Speirs

Ronald Speirsist sai juba sõja ajal kaasvõitlejatele legend, kuna paljud nägid meest 20-le kuni 30-le saksa sõjavangile sigarette andmas ja peale seda neid automaadiga maha laskmas. Easy kompanii veteranid kui ka kapten Speirs ise ei lükanud kuulujutte ümber, kuid ei laskunud ka üksikasjadesse. Erinevate küsitluste põhjal on vastused väga erinevad. Easy kompanii seersant Donald Malarkey väidab, et oli kuulnud M1A1 Thompsoni automaadi valangut D-päeval, Richard Winters on öelnud, et tema on kuulnud sellest Bastognes ja leitnant Carwood Lipton väidab, et see juhtud hoopis Carentani linnas.

Peale selle tekkisid kuulujutud ka oma mehe tulistamise osas. Paljud väitsid, et Speirs laskis maha oma üksuse seersandi. Richard Winters on aga oma raamatus kirjutanud, et selle tegemisega päästis Speirs paljude teiste sõdurite elusid ning on juurde kirjutanud ka, et Ronald Speirs oli kui sündinud tapja.

Ronald Speirs tegi tihtipeale lahingute käigus väga ootamatuid otsuseid, kuid need kandsid vilja ja seda hindab Richard Winters tema juures kõige enam. Sõdurid kapten Speirsi juhtimise all respekteerisid, aga samas ka kartsid teda.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]