Roheliste rattaretk

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Roheliste rattaretk "Kuidas elad, Pandivere?" (2013)

Roheliste rattaretk on traditsiooniline iga-aastane rattasõiduüritus, mille käigus tutvutakse ühe Eesti piirkonnaga ja käsitletakse sealseid keskkonnateemasid.

Esimene retk toimus kevadel 1988 ja see oli ajendatud murest Virumaa keskkonna pärast. Esimesel ja teisel rattaretkel toimunud protestiaktsioonid olid jätkuks Fosforiidisõjale.[1] Esimese rattaretke korraldajad olid Tiit Hunt, Valdur Lahtvee, Aarne Valmis, Peep Veedla jt. Selle korraldamiseks loodi Virumaa klubi.

2005. aasta retke ajal pandi alus roheliste erakonna algatusgrupile. 2007. aastast korraldab Roheliste rattaretke MTÜ Roheliste rattaretked.[1]

Alates 2001. aastast valitakse retkel rattarüütel, valiku kriteeriumideks on rattaretkedel sõitmise rohkus ja rüütellik käitumine[1].

Retkede teemad, toimumiskohad ja osalejate arv[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1988 "Kuidas elad, Virumaa?", Lääne-Viru maakond, 1500 osalejat[1]
  • 1989 "Kuhu lähed, Virumaa?", Ida-Viru maakond, 3000 osalejat[1]
  • 1990 "Mida varjad, Kõrvemaa?", Harju maakond, 3500 osalejat[1]
  • 1992 "Kuidas elad, Harjumaa?", Harju maakond, Tallinn ja Paldiski (toona suletud linn), 2300 osalejat[1]
  • 1993 "Kuidas elad, Petserimaa?" Põlva maakond, 1400 osalejat[1]
  • 1994 "Kuidas elad, Pärnumaa?" Pärnu maakond, 1500 osalejat[1]
  • 1996 "Kuidas elad, Võrumaa?" Võru maakond, 800 osalejat[1]
  • 1997 "Kuidas elad, Hiiumaa?" Hiiu maakond, 500 osalejat[1]
  • 1998 "Kuidas elad, Eestimaa süda?" Järva maakond, Rapla maakond, 800 osalejat[1]
  • 1999 "Kuidas elad, Tartumaa?" Tartu maakond, 1300 osalejat[1]
  • 2000 "Kuidas elad, Soomaa?" Viljandi maakond, Pärnu maakond, 2200 osalejat[1]
  • 2001 "Kuidas elad, Rannamaa?" Lääne maakond, Harju maakond, 3000 osalejat[1]
  • 2002 "Kuidas elad, Lahemaa?" Lääne-Viru maakond, Harju maakond, 2800 osalejat[1]
  • 2003 "Kuidas elad, Võrtsjärv?" Viljandi maakond, Valga maakond, Tartu maakond, 2400 osalejat[1]
  • 2004 "Kuidas elad, Alutaguse?" Ida-Viru maakond, 3500 osalejat[1]
  • 2005 "Kuidas elad, Otepää?" Valga maakond, Põlva maakond, Võru maakond, 3000 osalejat [1]
  • 2006 "Kuidas elad, Virumaa" Ida-Viru maakond, Lääne-Viru maakond, 2300 osalejat[1]
  • 2007 "Kuidas elad, Matsalu?" Lääne maakond, 2300 osalejat[1]
  • 2008 "Kuidas elad, Lämmijärv?" Põlva maakond, Tartu maakond, 2370 osalejat[1]
  • 2009 "Kuidas elad, Luitemaa?" Pärnu maakond, 2200 osalejat[1]
  • 2010 ""Kuidas elad, Vooremaa?" Jõgeva maakond, 1750 osalejat[1]
  • 2011 "Kuidas elad, Saaremaa?" Saare maakond[1]
  • 2012 "Kuidas elad, Mulgimaa?" Viljandi maakond, Valga maakond, 1650 osalejat[1]
  • 2013 "Kuidas elad, Pandivere?" Lääne-Viru maakond, 1650 osalejat[1]
  • 2014 "Kuidas elad, Märjamaa?" Rapla maakond, Lääne maakond
  • 2015 "Kuidas elad, Haanjamaa?" Võru maakond, Aluksne piirkond Lätis
  • 2016 "Kuidas elad, Põltsamaa?" Jõgeva maakond, Viljandi maakond, Järva maakond
  • 2017 "Kuidas elad, Hiiumaa?" Hiiu maakond
  • 2018 "Kuidas elad, Kõrvemaa?" Harju maakond, Järva maakond, Lääne-Viru maakond
  • 2019 "Kuidas elad, Muhumaa?" Saare maakond
  • 2020 "Kuidas elad, Narva?" Ida-Viru maakond (Seoses koroonaviirusega lükati alguses edasi järgmisesse aastasse, siis ülejärgmisse)
  • 2022 "Kuidas elad, Narva?" Ida-Viru maakond

Rattarüütlid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandust[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]