Robert Tasso

Allikas: Vikipeedia

Robert Tasso (21. juuni 1909 Kurista mõis, Tartumaa30. juuni 2005 Tartu) oli jurist, Üliõpilasselts Liivika taasasutaja.

Robert Tasso õppis Tartus Hugo Treffneri Gümnaasiumis ja selle lõpetamise järel 1927. aastal jätkas õpinguid Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas. Õpingute ajal osales akadeemilises meeskooris, karskusliikumises ja ÜS Liivikas. 1931. aasta kevadel oli Liivika kandidaat Üliõpilaskonna Edustusse ja sai kohe Edustuse juhatusse ning oli 1932–1934 Edustuse juhatuse esimees. Aastail 1933–1934 oli ta ka Suomi, Eesti, Latvija, Lietuva (SELL) Üliõpilaskondade Liidu president. Ülikooli õpingute ajal alustas tööd praktikandina Riigikohtus, kui Riigikohus oli Tartus. Peale umbes kaheaastast praktikandiaega sai Riigikohtu koosseisuliseks kantseleiametnikuks ning protokollis kohtuistungeid. Hiljem sai temast Tallinnas Riigikohtu abisekretär.

Arreteeriti 14. juunil 1941 ja juuniküüditamise käigus viidi Siberisse GULAGi metsatöölaagrisse. 1956. aastal, kolm aastat pärast Stalini surma vabanes vangist ja sai tagasi Eestisse. Vanglas olnuna ei saanud ta erialast tööd. Oli metallitööl Tartu autoremonditehase tsehhis.[1]

1992. aastal taastati Robert Tasso eestvõttel ÜS Liivika vilistlaskogu Tartu ühendus ning asuti otsima seltsile maja ja värbama noori liikmeid. Aastal 1996 sai Seltsi kooskäimise paigaks Aino ja Elmar Järvesoo toetusel soetatud maja Baeri tänavas, mis on jäänud senimaani Liivika Koduks.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Huik, F., Kallits, A. Põld, A., Raudsepp, K., Reisman, A., Tasso, R., Vint, E. "Hugo Treffner'i gümnaasiumi Karskuse Ring: 1921-1926" Tartu: HTG, 1926.