Rene Laur

Allikas: Vikipeedia

Rene Laur (sündinud 1. aprillil 1993) on eesti klassikaline saksofonist.

Rene Laur
Sündinud 1. aprill 1993
Stiilid klassikaline
Pill saksofon
Plaadifirma JJ
Veebileht https://renelaur.wordpress.com

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Rene Laur alustas muusikaõpinguid 6-aastaselt Vastseliina Muusikakoolis ja jätkas Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Ta omandas bakalaureusekraadi cum laude klassikalise saksofoni erialal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Olavi Kasemaa saksofoniklassis. Magistrikraadi omandas Rene Hollandis Utrechti Konservatooriumis Johan van der Lindeni juhendamisel.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Rene on edukalt osalenud konkurssidel nii Eestis kui ka välismaal kus on võitnud auhinnalisi kohti: Grand Prix konkursil “Renaissance” (Gyumri, Armeenia 2016); Eriauhind konkursil „The Voice of the Saxophone in the Modern World“ (Moskva, Venemaa 2011); 1. koht konkursil „International Competition of Student and Schoolchildren’s Chamber Ensembles and Accompanists“ (Klaipeda, Leedu 2015). Samuti võttis ta osa telekonkursist „Klassikatähed 2014[1].

Rene on osalenud järgmiste nimekate saksofonistide meistrikursustel: Nobuya Sugawa, Sergey Kolesov, Daniel Gauthier, Christian Wirth, Jean-Denis Michat, Masataka Hirano. Veel on ta end täiendanud Habanera suvekoolis Prantsusmaal Poitier’is ning saksofonistide kursustel Saksamaal Lübeckis.

Rene on aktiivne muusik esinedes solistina kui ka erinevates ansamblites. Koos pianist Joonatan Jürgensoniga on ta kontserte andnud Eestis[2], Poolas, Leedus ning Armeenias ja koos on konkurssidel võidetud ka auhinnalisi kohti. Veel on ta koostööd teinud selliste muusikutega nagu Johan Randvere, Heigo Rosin, Kaspar Uljas jpt. Rene Laur on teinud koostööd Vanemuise Sümfooniaorkestri, Rahvusooper Estonia SO ja ERSOga ning on Eesti Saksofonikvarteti, Baltic Sea Saxophone Quarteti ja Eesti Interpreetide Liidu[3] liige.

Rene töötab Tartus Heino Elleri Muusikakoolis saksofoni õpetajana[4].

Salvestised[muuda | muuda lähteteksti]

Oktoobris 2021 andis ta välja uue albumi eesti kammermuusikaga saksofonile ja klaverile[5][6] koos eesti pianisti Joonatan Jürgensoniga. Albumil kõlab ka tellitud teos eesti-ameerika heliloojalt Jonas Feliks Tarmilt. Lisaks kõlab plaadil ka Eduard Tubina ja Hillar Kareva saksofoni ja klaveri sonaadid. Esmaesitlus toimus 22. oktoobril.[7][8][9]

  • CD – Eduard Tubin, Hillar Kareva, Jonas Tarm: Pildid lapsepõlvest (oktoober 2021, plaadifirma JJ, produtsent Joonatan Jürgenson)
Pildid lapsepõlvest
Joonatan Jürgenson, Rene Laur {{{Liigitus}}}
Välja antud 22. oktoober 2021
Plaadifirma JJ
Helirežissöör(id) Algis Pauljukaitis
Produtsent Joonatan Jürgenson

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tõnu Pedaru. "Selgusid ETV telekonkursi „Klassikatähed 2014" osalejad".
  2. Hinn, Andre (1. detsember 2022). "T-ubinasaak 2022". Ajakiri Muusika. Vaadatud 6. jaanuar 2023.
  3. "EIL, Rene Laur".
  4. "Elleri töötajad". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. juuli 2021. Vaadatud 16. septembril 2021.
  5. Steinfeld, Nele-Eva (10.11.2021). "Album. Pildid lapsepõlvest. Rene Laur, Joonatan Jürgenson (JJ, 2021)". ERR, Klassikaraadio. Vaadatud 19.06.2022.
  6. Sisask, Tiiu (6. detsember 2021). "Joonatan Jürgenson (klaver), Rene Laur (saksofon). "Pildid lapsepõlvest"". Ajakiri Muusika. Vaadatud 19.06.2022.
  7. EMIC. "DUO JOONATAN JÜRGENSON JA RENE LAUR ANNAB VÄLJA OMA ESIKPLAADI".
  8. Steinfeld, Nele-Eva (22.10.2021). "Delta. Külas on helilooja Jonas Tarm, pianist Joonatan Jürgenson ja saksofonist Rene Laur". ERR.
  9. Steinfeld, Nele-Eva; Neumann, Joonas (19. juuni 2022). "Helikaja. Plaadinõel. Rene Laur, Joonatan Jürgenson "Pildid lapsepõlvest"". ERR, Klassikaraadio. Vaadatud 19.06.2022.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)