Rein Zupping

Allikas: Vikipeedia

Rein Zupping (30. detsember 193513. oktoober 2001) oli eesti arstiteadlane, neuroloog, neurokirurg ja kergejõustiklane (vasaraheitja).

Ta lõpetas 1954. aastal Tartu 1. Keskkooli ja 1960. aastal Tartu Riikliku Ülikooli arstiteaduskonna. Sportimist alustas ta algkooliaastail Sadukülas ning astus õpetaja Endel Arandi suunamisel spordikooli. Treenis Valter Kalami juhendamisel vasaraheidet, võitis NSV Liidu noorte-, kõrgkoolide ja ametiühingute meistrivõistlustel medaleid. Püstitas Eesti vasaraheiterekordi 59.01 (1957) ning sai Eesti meistrivõistlustel vasaraheites 1957 ja 1958 hõbeda ning 1954 kuulitõukes pronksi. Võistles 11 korda Eesti koondises.

Zupping töötas alul Rakveres neuroloogina ja seejärel Tartus neurokirurgina. Täiendas end Venemaal, USA-s, Soomes ja Rootsis.

1969 sai temast TRÜ Meditsiini Kesklaboratooriumi vanemteadur ning TRÜ arstiteaduskonna õppejõud neuroloogia alal (muuhulgas asutas ajuveresoontehaiguste labori). 1970 kaitses Zupping meditsiinidoktori kraadi väitekirjaga “Peaaju gaasivahetus insuldi, ajukasvajate ja ajutrauma korral”. 1972 pälvis ta Nõukogude Eesti preemia.

1975 valiti dr Zupping TRÜ professori ametikohale ning peatselt sai ta ka vastava kutsetunnistuse NSVL Kõrgemast Atestatsiooni komisjonist.

1976 siirdus professor Rein Zupping Tallinna ning asus tööle tolleaegses ENSV Tervishoiu Ministeeriumi IV Valitsuse Vabariiklikus Haiglas (praegu Magdaleena Haigla) neuroloogiaosakonna juhatajana ja peaarsti asetäitjana ravi alal. Sealt kutsuti ta 1988 Tallinna Mustamäe Haigla konsultantneuroloogiks ning haigla erialateenistuste reorganiseerimisel sai temast 1996 selle Tallinna suurhaigla närvikliiniku juhataja. Lisaks töötas ta oma elu viimased aastad haigla ravijuhina, vastutades kogu selle suure ravikompleksi töö eest.

Samal ajal jätkas ta osalise koormusega õppetööd Tartu Ülikooli närvikliinikuga – tema ülesandeks oli neuroloogia aluste õpetamine tulevastele stomatoloogidele, samuti osales ta lektorina arstide täienduskursuste raames korraldatud loengutel ja korraldas ise täienduskursusi Tallinnas.

Professor Rein Zupping oli viljakas teadlane, kes avaldas üle 120 publikatsiooni peaaju vereringe ja ainevahetuse häirete, valuga seonduvate küsimuste ja teistegi meditsiinile oluliste probleemide kohta.

Ta oli ka Balti Neuroloogide Föderatsiooni president.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]