Raila Odinga

Allikas: Vikipeedia
Raila Odinga
Raila Odinga ja Gordon Brown Keenia koolis 2005

Raila Amollo Odinga (sündinud 7. jaanuaril 1945 Nyanza provintsis Masenos) on Keenia poliitik, alates 17. aprillist 2008 kuni 9. aprillini 2013 Keenia peaminister.

Raila Odinga on Keenia parlamendi liige alates 1992. aastast. Ta on muu hulgas olnud Keenia energiaminister (20012002) ja ehitusminister (20032005).

Raila Odinga on pärit jõukast ja mõjukast perekonnast. Tema isa oli Keenia esimene asepresident Jaramogi Oginga Odinga. Ka Raila Odinga vend Oburu Odinga on poliitik ning parlamendi liige ja aseminister.

Aastal 1965 sai Raila Odinga stipendiumi Magdeburgi tehnikaülikooli, mille lõpetas 1970. aastal mehaanikainsenerina. Pärast seda asus ta õppejõuna tööle Nairobi Ülikooli. Ta õpetas ülikoolis kuni 1975. aastani. Tal oli ka oma konsultatsioonifirma, mis tegeles tööstusprojektide nõustamisega.

Karjäär poliitikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1975 asus Raila Odinga tööle Keenia standardiametisse, kus töötas kuni 1982. aastani, mil ta kinni võeti ning president Daniel arap Moi kukutamise vandenõu plaanimise eest ilma kohtuta kuueks aastaks vangistusse määrati. Veidi pärast vabanemist 1988 arreteeriti ta uuesti, süüdistatuna osaluses salajases revolutsioonilises liikumises, mille eesmärk oli kehtestada Keenias mitmeparteisüsteem. Ta vabanes 1989, kuid 1990. aastal vangistati uuesti. Pärast järjekordset vabanemist otsustas Odinga Norrasse põgeneda.

Samal ajal oli äsja loodud Keenias demokraatia taastamist taotlev liikumine FORD (Forum for the Restoration of Democracy). Liikumisel õnnestuski oma eesmärk saavutada, kui president Moi 1991. aasta detsembris lõpuks mitmeparteisüsteemi välja kuulutas. Odinga pöördus seepeale 1992. aastal Keeniasse tagasi ning liitus FORD-iga, mille liider oli tollal tema isa Jaramogi Oginga Odinga. Ta valiti 1992. aastal esimest korda Keenia parlamenti Langata ringkonna esindajana. Kui Jaramogi Oginga Odinga 1994. aastal suri, sai tema järglaseks Michael Wamalwa Kijana. Kui Raila Odingal ei õnnestunud ka hiljem partei esimeheks saada, lahkus ta 1997. aastal eelseisvaid valimisi silmas pidades FORD-ist ja liitus Rahvusliku Arenguparteiga (NDP). NDP oli väikepartei, mida ei peetud eriti tõsiseltvõetavaks; seega peeti Odinga sammu poliitiliseks enesetapuks. Kuid oma hea organiseerimisvõime ja eelkõige erakordse populaarsusega rahva hulgas muutis Odinga NDP suurte parteide arvestatavaks konkurendiks. Ta meelitas oma parteisse ka paljud mõjukad endised parteikaaslased.

Aastal 1997 kandideeris ta presidendiks, kuid jäi tolleaegse presidendi Daniel arap Moi ja praeguse presidendi Mwai Kibaki järel kolmandaks. Pärast valimisi asus ta Daniel arap Moi leeri ning tema juhitav NDP liitus Moi juhitava KANU-ga. Aastatel 20012002 oli Odinga Moi valitsuse energiaminister. Aastal 2002 valiti ta KANU peasekretäriks. Et Moi ei võinud enam kolmandat korda presidendiks kandideerida, tekkisid Odingal lootused see amet endale saada. Daniel arap Moi andis aga 2002. aasta presidendivalimisel oma toetuse hoopis Uhuru Kenyatta kandidatuurile. See tekitas parteis lahkarvamusi, mille tulemusel otsustas osa Moi vastasleerist asutada Vikerkaare liikumise. Peagi liitus see organisatsioon Keenia Liberaaldemokraatliku parteiga.

Lahkhelid president Mwai Kibakiga valitsuse moodustamise üle viisid 2005 novembris selleni, et Raila Odinga ja tema mõttekaaslased asutasid uue liikumise Orange Democratic Movement, mille presidendikandidaadiks 2007. aasta Keenia presidendivalimistel sai Raila Odinga. 27. detsembril 2007 toimunud valimiste võitjaks kuulutati 47 protsendi valijate toetuse saanud senine president Mwai Kibaki. Raila Odinga sai 44 protsenti häältest ning kolmas kandidaat Kalonzo Musyoka 9 protsenti häältest. Nii Raila Odinga kui ka enamik rahvusvahelisi vaatlejaid jäi arvamusele, et valimistulemusi võltsiti, et tagada võit senisele presidendile Mwai Kibakile.

Valimistele järgnesid ulatuslikud vägivaldsed rahutused. Märtsis 2008 suutsid president Kibaki ja Raila Odinga lõpuks võimu jagamise suhtes kokkuleppele jõuda. Otsustati taasluua peaministri ametikoht ning peaministriks määrata Raila Odinga. Seni ainuke Keenia peaminister oli olnud Jomo Kenyatta vahetult pärast riigi iseseisvumist 19631964.

Raila Odinga nimetab ennast sotsiaaldemokraadiks. Liberaaldemokraatlik partei (Orange Democratic Movement), mille liidrite hulka ta kuulub, on Liberaalse Internatsionaali liige.

Raila Odinga on üks väheseid Aafrika liidreid, kes on teravalt sõna võtnud 2008. aasta Zimbabwe poliitilise ja majanduskriisi põhjuseks peetava president Robert Mugabe vastu.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Raila Odinga elab Nairobis koos abikaasa Ida Odinga ja nelja lapsega. Nende vanem poeg Fidel sai nime Fidel Castro ja tütar Winnie Winnie Mandela järgi.

Kuigi Raila Odinga on ise väitnud, et ta on Barack Obama nõbu, ei ole nad tegelikult veresugulased, küll aga pärinevad samast luo hõimust.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]