Rae valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Rae valla lipp

Rae valla lipp on Harju maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Rae valla lipp.

Lipp on kinnitatud 5. mail 1992. Lipu autor on Priit Herodes.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Valla lipuks on täisnurkne valge kangas, mida läbivad kolm horisontaalset sinist triipu, kanga keskel on aga Rae valla vapp. Sinised rõhtjooned osutavad valla nimest tulenevalt Tallinna lipule.

Lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:11 ning normaalsuurus 105x165 cm.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Valla lipp heisatakse alaliselt vallavalitsuse hoonel.
  2. Ajutiselt heisatakse valla lipp valla pidupäevadel, suhtlemisel teiste omavalitsusüksustega, samuti muudel avalikel üritustel.
  3. Lipp heisatakse hoone peasissekäigu juurde või mujale selleks sobivasse kohta kas lipuvardaga vastavasse hoidjasse või lipumasti. Lipumasti kõrgus peab olema ligikaudu kuus korda, seinalipuvarda pikkus aga ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Heisatud lipul peab lipukanga alumine serv jääma maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  4. Rae vallalipu heiskamise võib teha kohustuslikuks üksnes vallavolikogu otsuse või vallavalitsuse korraldusega vallale kuuluvatel hoonetel, rajatistel või maa-aladel. Kolmandatele isikutele on niisugused otsused või korraldused üksnes soovitusliku iseloomuga.
  5. Valla lipu võivad heisata kõik valla elanikud eramajadel, valla haldusterritooriumil asuvad ettevõtted ja organisatsioonid oma (haldus)hoonetel lipuhoidjasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Heisatav lipp peab vastama Rae valla põhimääruses olevale kirjeldusele.
  6. Valla lipp heisatakse 1. maist kuni 30. septembrini (kaasa arvatud) kell 8.00 ja 1. oktoobrist kuni 30. aprillini (kaasa arvatud) kell 9.00 ning langetatakse päikeseloojangul kuid mitte hiljem kui kell 22.00.
  7. Valla lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipu ülemisse otsa 50 – 100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad peavad ulatuma kuni lipukanga alumise servani või heisatakse lipp poolde lipumasti.
  8. Valla lipu heiskamisel koos Eesti riigilipuga, mõne välisriigi lipuga, maakondade ja linnade-valdade lippudega asetseb lippude poolt vaadates paremal Eesti riigilipp, sellest vasakul välisriikide lipud prantsuskeelsete riiginimede tähestikulises järjekorras, seejärel maakondade lipud maakondade tähestikulises järjekorras, seejärel linnade-valdade lipud linnade-valdade tähestikulises järjekorras ja viimasena Rae valla lipp vasakul äärel. Lipud peavad olema ühelaiused, iga lipp heisatud eri lipuvardasse või masti ja samale kõrgusele. Valla lipu mõõtmed ei või koos riigilipuga heiskamisel ületada riigilipu mõõtmeid

Rae vallalipu valmistamine toimub üksnes vallavalitsuse loal. Kasutamiskõlbmatuks muutunud vallalipp kuulub sündsal viisil hävitamisele.

Lipu ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teadaolevalt on Rae valla vapp ja lipp esimesed vallasümbolid taasiseseisvunud Eestis, mis kanti riiklikku registrisse 5. mail 1992.

Äsja taastatud Rae valla juhid pöördusid abi saamiseks Priit Herodese poole, kuna Rae vallal ja Muinsuskaitse Seltsil oli seoseid enne kummagi juriidilist sündi. Heraldiliste lippude valdav kujunduspõhimõte on see, et lipukangas jaotatakse samamoodi kui vapikilp – seega oleks Rae valla lipuks võinud olla puna-must kangas, millel valge rist. Oli siiski põhjust arvata, et sellise jõulise värvilahendusega lipp oleks eriti toona võinud mõjuda väga võõrana, seepärast asetati Rae valla vapp valgele lipukangale, mille keskel on kolm sinist rõhtjoont – mis osutavad valla nimest tulenevalt Tallinna lipule.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]