Polüvinüülkloriid

Allikas: Vikipeedia
PVC struktuurivalem

Polüvinüülkloriid (lühend PVC) on lineaarse ehitusega termoplastne polümeer ja plastmaterjalina laialdaselt kasutusel. Polüvinüülkloriidi saadakse vinüülkloriidi ehk kloroeteeni ahelpolümerisatsiooni teel.

Liigid[muuda | muuda lähteteksti]

PVC-materjalid jagunevad jäigaks (kõvaks) ja elastseks (pehmeks) polüvinüülkloriidiks, tähised vastavalt PVC-U (inglise keeles unplasticized) ja PVC-P (plasticized). Jäigast PVCst valmistatakse näiteks torusid, aknaraame, toruliitmikkke; plastifitseerivate ainetega pehmendatud PVCst näiteks kaabliisolatsiooni, põrandakatet, voolikuid, tehisnahka jm.

Eri liigi moodustab klooritud polüvinüülkloriid (tähis PVC-C või CPVC). PVC järelkloorimisega viiakse kloorisisaldus kuni 74 protsendini. Niisugune materjal on mehaaniliselt tugevam ja talub kõrgemat temperatuuri, nii et kõlbab ka näiteks keskküttetorude valmistamiseks.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Omadus Jäik PVC (PVC-U) Elastne PVC (PVC-P) Klooritud PVC (PVC-C)
Tihedus g/cm³ 1,38…1,40 1,20…1,35 1,51
Sulamistemperatuur üle +180 °C juures laguneb üle +180 °C juures laguneb
Klaasistumistemperatuur +79 °C k. A.
Elastsusmoodul MPa 1000...3500 2800
Lahustuvus vees praktiliselt lahustumatu, lahustub orgaanilistes lahustites (nt atsetoonis) nagu PVC-U nagu PVC-U
Keemiline püsivus püsiv leeliste, õlide, alifaatsete süsivesinike suhtes, lagundava toimega on anorgaanilised happed nagu PVC-U püsiv hapete, leeliste, õlide, alifaatsete süsivesinike suhtes, pole püsiv estrite, ketoonide ja kloritud süsivesinike suhtes; tugev oksüdatsioonivahend
Soojusjuhtivus W/(m·K) väike väike 0,15
Tõmbetugevus N/mm² 50…75 10…25
Rebimistugevus 10…50 % 170…400 %
Kõvadus MPa (10 sekundi väärtus Brinelli järgi) 75…155 110
Kasutustemperatuur −50 °C kuni +60 °C kuni +80 °C, lühiajaliselt kuni +100 °C
Pindtakistus Ω 1013 1011 1013
Suhteline dielektriline läbitavus
   50 Hz
    1 MHz

3,5
3,0

4…8
4…4,5

Terviseohud[muuda | muuda lähteteksti]

Täielikul põlemisel (nagu see toimub PVC jäätmete tööstuslikul utiliseerimisel) moodustuvad lihtsad ohutud ühendid, nagu vesi, süsihappegaas ja vesinikkloriid. Tavalisel, harilikult mittetäielikul põletamisel aga võivad moodustuda vingugaas ja mürgised klooriühendid, nt fosgeen.

Elastne PVC sisaldab plastifikaatorina ftalaate, mis võivad tootest eralduda ka toatemperatuuril ja kanduda PVC-tootega (näiteks kilega) kokku puutuvatesse ainetesse ja organismi. Seepärast on keelatud niisugusest plastist mänguasjade tootmine.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Mida peaks teadma PVC-plastmassist?