Patricio Rivas

Allikas: Vikipeedia

Patricio Rivas (181012. juuli 1867 León) oli Nicaragua poliitik ja advokaat, kahel korral Nicaragua ülemdirektor ja ühe korra William Walkeri kontrolli all olev Nicaragua president.[1]

Ta sündis aastal 1810. Esimest korda sai ta Nicaragua riigipeaks 15. mail 1839, mil ta oli kuus päeva ülemdirektori kohusetäitja. Aastal 1840 valiti ta taas ülemdirektoriks, kuid märtsis 1941 astus ta ametist tagasi.

Aastal 1855 võitsid William Walkeri väed Nicaragua vägesid ja konservatiivide esindaja José María Estrada oli sunnitud ametist lahkuma. Tema asemel sai presidendi kohusetäitjaks liberaalide esindaja Patricio Rivas, kes oli algselt Walkeri kontrolli all.[2] Kui Costa Rica president Juan Rafael Mora Porras protesteeris flibustjeeride kohalolu üle Nicaraguas, kuulutas Rivas aastal 1856 Costa Ricale sõja ja saatis oma väed Guanacastesse. Need said aga Santa Rosa lahingus lüüa ja Costa Rica vägedega liitusid ka Nicaragua konservatiivide esindajad. Järgnes teine Rivase lahing, kus flibustjeerid taas lüüa said.

Sellele järgnesid kongressis valimised, kus lisaks Rivasele kandideerisid veel Trinidad Salazar ja Máximo Jerez. Kuigi keegi ei saavutanud neist otsustavat edu, näis viimane osutuvat võidukaks, aga WIlliam Walker lasi need valimised tühistada ja käskis Patricio Rivasel 10. märtsil 1856 uued valimised korraldada.

14. märtsil mõistis Rivas oma kõnes Walkeri dekreedi hukka ja lõpetas sidemed isehakanuga. Seejärel suundus Rivas Granadast Leóni. Algselt näis, et nende vahel puuduvad lahkhelid, kuid peagi asus Rivas Chinandega piirkonnas uusi valimisi korraldama, mida Walker poleks saanud mõjutada. Vahepeal Granadasse suundunud Walker kuulutas seepeale Rivase ametist kõrvaldatuks ja määras tema asemel riigipea kohusetäitjaks Fermín Ferreri.[3]

Rivas kuulutas seepeale Walkeri Nicaragua reetjaks ja asus abi otsima Guatemalalt ning El Salvadorilt. Ühendatud väed asusid ründama Granadat ja Masayat. Costa Rica väed purustasid samal aja San Juani jõel paiknevad flibustjeeride väed.

William Walker kapituleerus esimesel mail 1857. 24. juunil andis Rivas võimu üle huntale, kus riiki valitsesid koos liberaal Máximo Jerez ja konservatiiv Tomás Martínez.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nicaragua worldstatesmen.org
  2. La Prensa 29. oktoober 2007 Cementerio de Guadalupe desentierro histórico de León
  3. New York Times, 2. detsember 1856: NICARAGUA Reply to the Official Letter of Don Fermin Ferrer, Minister from Nicaragua
Eelnev
Joaquín del Cossío
Nicaragua ülemdirektor
15. mai 183921. mai 1839
Järgnev
Joaquín del Cossío
Eelnev
Tomás Valladares
Nicaragua ülemdirektor
27. august 1840 – 4. märts 1841
Järgnev
Pablo Buitrago y Benavente
Eelnev
José María Estrada
Nicaragua president
30. oktoober 185524. juuni 1857
Järgnev
Tomás Martínez, Máximo Jerez (Hunta)