Netflix

Allikas: Vikipeedia
Netflix, Inc.
Tüüp börsiettevõte (NASDAQNFLX)
Asutatud 29. august 1997
Asutajad Reed Hastings, Marc Randolph
Peakorter Los Gatos, California, USA
Tegevuspiirkond 190 riiki
Võtmeisikud Reed Hastings (juhatuse esimees ja tegevjuht)
Valdkonnad meelelahutus
Töötajaid 5400 (2017)
Koduleht www.netflix.com

Netflix on Ameerika Ühendriikide meelelahutusettevõte, mis osutab voogedastusteenust. See on kõige laiema levikuga voogedastusteenus, olles kättesaadav rohkem kui 190 maailma riigis.

2013. aastal hakkas ettevõte tootma filme ja seriaale. Esimene teleseriaal oli "Kaardimaja".

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Netflix asutati 27. augustil 1997 California osariigis. Asutajad olid Marc Randolph ja Reed Hastings. Firma alustas tegevust DVD-de müümise ja laenutamisega. Alles 2000. aastate keskel hakati osutama filmide ja seriaalide allalaadimisteenust.

Esimene riik, kuhu firma siseturult (USA) 2010. aastal laienes, oli Kanada. 2013. aastal hakkas Netflix ise tootma oma veebisaidil pakutud sisu, alustades "Kaardimajaga". 2016. aastal laienes Netflix jõuliselt maailmaturule, siis sai teenus kättesaadavaks veel 130 riigis.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal sattus Netflix tugeva kriitika alla, kui prantsuse film "Cuties" kujutas 11-aastaseid tütarlapsi provokatiivselt tantsimas (twerkimas) ja kandmas ülinappi riietust. Kuigi filmi autorid üritasid avalikkust veenda, et film üritas juhtida tähelepanu sellele, kuidas ühiskonnas noori tüdrukuid juba varakult survestatakse end seksuaalselt väljendama, jäi avalikkus seisukohale, et tegu on pedofiilia normaliseerimise ja laste seksualiseerimise katsega. Filmi vastu on kogutud juba üle poole miljoni allkirja ja tugevat kriitikat on Netflixile avaldatud isegi riiklikul tasemel.[viide?]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]