Mikk Langeproon

Allikas: Vikipeedia
Mikk Langeproon (2020)

Mikk Langeproon (sündinud 4. juulil 1995) on eesti akordionist ja interpreet.

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Mikk Langeproon alustas akordioniõpinguid Tallinna Muusikakoolis 8-aastaselt (õp Igor Jõelehti ja Kristel Laasi juures) ning jätkas Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis klassikalise akordioni erialal (Tiina Välja õpilasena), mille lõpetas kiituse ja hõbemärgiga. Paralleelselt lõpetas ta Kadrioru Saksa Gümnaasiumi kuldmedaliga. Bakalaureusekraadi omandas Mikk Helsingis Sibeliuse Akadeemias (prof Matti Rantanen). Aastatel 2017–2018 osales ta ka üliõpilasvahetuse programmis Austrias Grazi Muusikaülikoolis (prof Janne Rättyä). Aastal 2019 lõpetas Mikk Langeproon magistriõpingud Sibeliuse Akadeemias Helsingis.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Mikk Langeproon on korduvalt saanud auhinnatud kohti vabariiklikel akordionikonkurssidel, sh võitis ta 2014. aastal Eesti Noorte Akordionistide konkursil vanema vanusegrupi. 2013. aastal saavutas ta mainekal rahvusvahelisel Vilniuse akordionikonkursil II koha. Lisaks on ta valitud Tallinna Muusikakooli parimaks instrumentalistiks 2011. aastal ning kolmel aastal järjest (2012–2014) G. Otsa nim Tallinna Muusikakooli akordioniosakonna silmapaistvaimaks õpilaseks. 2013. aastal võitis ta Maxima Tulevikutalendi tiitli ja 2016. aastal pälvis Mikk Viimsi valla „Aasta muusik 2016“ auhinna. Märkimist väärib ka 2014. aastal konkursi Round Table eripreemia ning edukas esinemine telekonkursil „Klassikatähed 2016“. Aastal 2017 osales Mikk konkursil „Noor Helilooja“, kus tema teos akordionile ja fagotile pääses finaali.

Esinemised[muuda | muuda lähteteksti]

Mikk Langeprooni akordioniks on Pigini Super Bayan Sirius Piano. Lisaks esinemistele Eesti raadiotes, kontserdisaalides ja televisioonis on ta üles astunud ka Soomes, Norras, Leedus, Lätis, Venemaal, Saksamaal, Austrias, Horvaatias ning Hiinas. Solistitegevuse kõrval on Mikk tegev kammermuusikuna, ta on soleerinud mitmesuguste kollektiivide ees ja projektides. Tema tuntumate lavapartnerite seas on olnud Silvia Ilves, Henri Zibo, Triin Lellep, Getter Jaani, Rebecca Kontus, Maano Männi, Pille Lill, Atlan Karp, Andreas Lend, Hando Põldmäe, Kristiina Rokashevich, Merike Heidelberg, Linda-Anette Verte, Jakob Peäske, Sten Heinoja, Karl Johan Kullerkupp, Robin Apparailly, Üle-eestiline neidudekoor Leelo ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Märkimist väärib ka soleerimine üldlaulupeol (2019), kui tähistati 150. aasta möödumist esimesest laulupeost. Tema tellimusel valmis Tauno Aintsi teos "Kontsert akordionile ja kammerorkestrile" (2019/2020), mille kandis ette Helsingi Kammerorkester 28. veebruaril 2020 (dirigent James Salomon Kahane, solist Mikk Langeproon).

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Mikk Langeproon on osalenud selliste akordionikonkursside nagu "Mina soitan harmonikka 2017", "Eesti akordionitähed 2017" ja "Parim noor instrumentalist 2020" žürii töös ning juhendanud akordionialast meistrikursust.