Midruskipäev

Allikas: Vikipeedia

Midruskipäev ehk midrosk (ka mitrosk, miitrosk, mitruška) on kiriku- ja rahvakalendri tähtpäev, mida on tähistatud ainult Ida-Eestis, Iisaku ja Vaivara kihelkonnas ning Setumaal[1].

Tähtpäeva nimetus on tulnud õigeusus tähistatava Dimitri vanemate laupäeva venekeelsest nimetusest (Дмитровская суббота või Дмитриевская родительская суббота). Seda tähistatakse püha Dimitri mälestuspäeva 26. oktoobri (Setumaal ukj 8. november) eelsel laupäeval (Iisaku kihelkonna eestistuvates külades toimus midruskipäeva ülekandumine lähedalasuvale luteri kiriku usupuhastuspüha kuupäevale 31. oktoobrile)[1][2].

Midruskipäeval mälestatakse surnud sugulasi. Selle tava juured on läänemeresoomlaste algselt täiesti kirikuvälises sügiseses esivanemate mälestamise kombes, mis on aja jooksul segunenud õigeusu kiriku traditsiooniga pidada teatud laupäevadel (nn vanemate laupäevad) eriline palveteenistus lahkunute auks. Peale kirikliku talituse kuuluvad kombestikku hingede vastuvõtmine kodus kaetud toidulauaga, samuti omaste meenutamine söögi viimisega nende kalmudele[3]. Sarnaseid tavasid võib leida Vadjamaalt, Karjalast[1], mordvalastel[4] ja ka slaavlastel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]