Metall-lõng

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Metallniit)
Metall-lindiga tehtud tikand. Kleit, 1845, Portugal
Hõbespiraalidest tikitud villaga Jumala Talle kujutis
Kuldspiraalid ehk -kantill tikkimiseks

Metall-lõng või metallniit on ühe komponendina vääris- või muud metalli sisaldav riba, lõng või niit, mida kasutatakse kaunistuseks luksuslikes tekstiilides kas sissekootuna, tikandina, pitsiks põimituna, pealeõmmelduna (couching ehk Buhhaara tikand) või mõnel muul viisil[1].

Jaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Ainult metallist lõngad[muuda | muuda lähteteksti]

Ainult metallist lõngad jaotatakse kahte põhitüüpi. Niidina kasutatakse kas õhukeseks valtsitud metalli riba (saksa keeles Plätt, Lahn või Plasch, inglise keeles metal strip), mis võib olla ka säbruliseks või laineliseks valtsitud[2] või spiraali keeratud metallriba või -traati (kantill)[3].

Ajaloolistes tekstiilides enim kasutatud metallid on kuld ja hõbe, vähem vask, kasutatud on ka nende sulameid ja ülekuldamist. Vasesulamitele on sageli lisatud tsinki.

Metalli ja orgaanilise komponendiga lõngad[muuda | muuda lähteteksti]

Metall-lõngu, milles on kombineeritud orgaanilisest kiust südamik ja metalliriba, on samuti mitut tüüpi:

  • peen kuld- või hõbelint on keeratud ümber siid- või peenest linasest niidist südamiku;
  • kuld- või hõbetraadist on keeratud peenike spiraal, millest tõmmatakse läbi kinnituslõng (tavaline India ja Türgi tikandis [4][5]);
  • kullatud membraaniga kardlõngad – õhuke kullaleht on taotud loomsele membraanile ja keritud ribana ümber lõngast südamiku sarnaselt eelmiste tüüpidega;
  • kullatud paberi või nahaga kardlõngad – sama nagu eelmine, kuid kasutatud on kullatud nahka või paberit. [6]

Orgaanilisest materjalist alus metallile võib olla tselluloosist (paber) või loomne (nahk, pärgament, loomasool) ja kiud, mille ümber on metallikomponent keritud, võib olla samuti loomse päritoluga, nagu siid või hobusejõhv, või taimse päritoluga, nagu lina, puuvill või kanepikiud.[7]

Alates 20. sajandist on metall-lõnga alusena kasutatud ka tehiskiude ja metallina alumiiniumi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "A. Karatzani. Metal threads: the historical development" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 18. veebruar 2020. Vaadatud 22. detsembril 2019.
  2. A. Nöps. Metallniplispitsid Eesti rahvarõivastel. - Studia Vernacula. Vol 7 (2016): Käekirjad. The Scripts of Crafts
  3. L. Bristol. Kuldtikand Eestis: väljakujunemine 20. sajandi alguses ja kohandamine kaasajal. Magistritöö. Viljandi Kultuuriakadeemia, 2016
  4. https://sewguide.com/zardosi-embroidery-work/
  5. http://www.turkishculture.org/textile-arts/embroidery/turkish-embroidery-598.htm?
  6. "A. Karatzani. Metal threads: the historical development" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 18. veebruar 2020. Vaadatud 22. detsembril 2019.
  7. "A. Karatzani. Metal threads: the historical development" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 18. veebruar 2020. Vaadatud 22. detsembril 2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]