Merepatrull-lennuk

Allikas: Vikipeedia
Jaapani Mereväe Kawasaki P-1 merepatrull-lennukid, taustaks Fuji mägi

Merepatrull-lennuk on mere kohal pikkadeks patrull-lendudeks loodud lennuk. Patrull-lennukite olulisemaks ülesandeks on vaenlase all- ja pealveelaevade avastamine ning vajadusel nende hävitamine. Mitmesuguste sensoritega varustatud merepatrull-lennukid sobivad ka luureülesanneteks ja kaduma läinud laevade lennukite otsinguks.

Tänapäevaseid merepatrull-lennukid on sageli välja töötatud reisilennukite baasil. Näiteks Ühendriikide päritolu P-8 Poseidon ja reisilennuk Boeing 737 Next Generation konstruktsioonid kattuvad 86% ulatuses [1]. Reisilennuki reiside eesmärk on lennata kulutõhusalt, sama tuleb ka pika lennuajaga merepatrull-lennuki konstrueerimisel kasuks.

Patrull-lennukid on ülesannete täitmiseks varustatud paljude sensoritega:

Merepatrull-lennukeid on varustatud erinevate relvadega, sealhulgas kahurite, kuulipildujate, laevatõrjerakettide, miinide, pommide ja süvaveepommide ning torpeedodega. Ohtlikumatel ülesannetel relvastatakse lennukid enesekaitseks õhk-õhk rakettidega.

Merepatrull-lennukid mahutavad lisaks kütusele, relvadele ja sensoritele tosina või enama meeskonnaliiget koos töö- ja puhkekohtadega. Puhkekohad pole ainult luksus, sest kaua kestvatel patrull-lendudel peabki lennukis olema puhkuseks piisavalt ruumi[3]. Hoolimata satelliitide ja droonide levikust on merepatrull-lennukitel jätkuvalt sõjanduses tähtis roll[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. P-8A Poseidon Maritime Surveilliance And Patrol Aircraft. Boeing. Vaadatud 28. augustil 2023.
  2. Air Anti-Submarine Warfare ASW Sensors. GlobalSecurity.org. Vaadatud 28. augustil 2023.
  3. A319 MPA Maritime Patrol Aircraft. Naval Technology. Vaadatud 28. augustil 2023.
  4. Jasper, Scott. (1997). Does Maritime Patrol Have a Future?. United States Naval Institute. Vaadatud 28. augustil 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]