Mazirbe (Dundaga vald)

Allikas: Vikipeedia
Mazirbe

liivi Irē, Irai
läti Mazirbe

Elanikke 14 (2018)[1]

Koordinaadid 57° 41′ N, 22° 19′ E
Mazirbe (Dundaga vald) (Läti)
Mazirbe (Dundaga vald)
Üks katkukividest

Mazirbe (vanasti ka Maģiere või Maģirve, liivi keeles Irē, Piški Īra või Irai, saksa keeles Klein-Irben) on liivi küla Kuramaal Lätis. Mazirbe asub Talsi piirkonnas Dundaga vallas. Suurem osa külast asub sama piirkonna Kolka vallas, antud küla (skrajciems ehk hajaküla) moodustab faktiliselt ajaloolise Mazirbe küla Mazirbe kiriku ja Mazirbe kirikumõisa ümbruskond, kuigi ametlikult eristatakse seda teisest Mazirbe külast.

Mazirbe asub valla keskusest Dundagast 22 ja Riiast 176 kilomeetri kaugusel. Külas asub Mazirbe kalmistu.[2]

Kuni Läti iseseisvumiseni kuulus küla Dundaga mõisale. Külas asuvad kolm katkukivi. Neist suurimasse on raiutud tekst mälestamaks 1676 aastal katku surnuid, teisel on liivikeelne mälestustekst Karl XII juhitud Kuramaa sadamate blokeerimise ajal hukkunute mälestuseks, kolmandal on mälestustahvel Põhjasõja ajal rüüstajate ja katku läbi surnud Dundaga piirkonna asukatele. Külas asub ka Mazirbe kalmistu.

Külas kasvavad Mazirbe kiriku mänd, Mazirbe kalmistu mänd ja Andrejsārti kask on looduskaitse all. Looduskaitse all on ka üks nimetu mänd ümbermõõduga 2,6 meetrit ja Pitragsupe kaldad. Kogu küla jääb Slītere rahvusparki.[3] Kirikumõisa õpetajamaja on kohaliku mälestisena muinsuskaitse all.[4]

Aastail 2009–2021 kuulus küla Dundaga piirkonda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Vietvārdu datubāze, vaadatud 21.02 2019
  2. IS Mantojums
  3. Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām dabas datu pārvaldības sistēmā OZOLS
  4. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]