Mary-Louise Parker

Allikas: Vikipeedia
Mary-Louise Parker (2008)

Mary-Louise Parker (sündinud 2. augustil 1964 Fort Jacksonis Lõuna-Carolina osariigis) on Emmy ja Tony auhinna ning Kuldgloobusega pärjatud USA filminäitleja.

Tema tuntumate rollide hulka kuuluvad osatäitmised filmides "Fried Green Tomatoes", "Boys on the Side", seriaalides "Presidendi meeskond" ja "Weeds" ning minisarjas "Ameerika inglid".

Parker oli pere neljast lapsest noorim. Tema ema oli Caroline Louise (sündinud Morell) ja isa oli John Morgan Parker, USA jalaväes teeninud kohtunik. Isa töö tõttu elas ta koos perega Tennessees, Texases, Tais, Saksamaal ja Prantsusmaal.

Parker nimetas oma lapsepõlve läbinisti õnnetuks. Ta kirjeldas seda: «Minu vanemad tegid kõik, mis suutsid. Mul olid raamatud, riided, kodu ja soe voodi, aga ma polnud kunagi õnnelik.» Ta lõpetas keskkooli Arizona osariigis Tempes ja Põhja-Carolina kunstiülikooli näitlejana.

Parkeri näitlejakarjäär algas pisirolliga seebiooperis "Ryani lootus". 1990. aastal sai ta esimese peaosa Craig Lucase ulmenäidendis "Eelmäng suudlusele" ja nimetati selle eest Tony kandidaadiks, aga ei võitnud. Kuid tema talent lõi õitsele alles järgmisel kümnendil.

1996. aastast 2003. aasta novembrini oli Parker suhtes näitleja Billy Crudupiga, kes jättis ta maha, kui Parker oli seitsmendat kuud rase, ja läks 15 aastat noorema Claire Danesi juurde. Parkeri poja William Atticuse ristiema on Susan Sarandon.

Alates 2006. aasta detsembrist oli Parker suhtes näitleja Jeffrey Dean Morganiga. 2007. aasta septembris lapsendas Parker tüdruku Etioopiast Caroline Aberash Parkeri. 12. veebruaril 2008 teatasid Parker ja Morgan oma kihlusest, aga 2009. aasta aprillis läksid lahku.

2013. aastal autasustati Parkerit tema töö eest organisatsioonis Hope North, mis tegeleb Uganda kodusõja noorte ohvrite ravi ja haridusega.

Alates 2007. aastast on ta avaldanud artikleid ajakirjas Esquire. 2015. aasta novembris avaldas ta memuaarid kirjades raamatuna "Kallis hr. Sina".

Osaline filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Filmirollid[muuda | muuda lähteteksti]

Telerollid[muuda | muuda lähteteksti]

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Kuldgloobus

  • 2006 Parim muusika- või komöödiasarja naisnäitleja ("Weeds")
  • 2004 Parim telesarja, minisarja või telefilmi naiskõrvalosatäitja ("Ameerika inglid")

Satellite Awards

  • 2005 Parim muusika- või komöödiasarja naisnäitleja ("Weeds")

Emmy auhind

  • 2004 Silmapaistev minisarja või telefilmi naiskõrvalosatäitja ("Ameerika inglid")

Tony auhind

  • 2001 Parim naispeaosatäitja ("Tõestus")

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]