Marmaatia

Allikas: Vikipeedia
Rumeenia ajaloolised piirkonnad. Ungarile kuulunud eri piirkonnad on sinakates toonides, Marmaatia on lillakassinine
Marmaatia vapp 14. sajandist

Marmaatia (ungari Máramaros, rumeenia Maramureș, ukraina Мармарощина, russiini Мараморош, saksa Maramuresch või Marmatien, ladina Marmatia, türgi Marmaroş) on ajalooline piirkond Euroopas Ukraina edela- ja Rumeenia loodeosas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Marmaatia ala on kuulunud Ungari kuningriigi alla. Pärast Mohácsi lahingut 1526. aastal langes ala Osmanite riigi erinevate osade ja Transilvaania vürstkonna alla.

Pärast Osmanite riigi tagasilöömist Viini all on Marmaatia ala 17. sajandi lõpust alates olnud Habsburgide valitsemise all oleva Ungari osa. 1867. aastal sai see Ungari kuningriigi osaks.

1918. aastal okupeeris Rumeenia kuningriik Marmaatia lõunaosa ning Trianoni rahuga 1920. aastal sai see Rumeenia osaks. Põhjaosa määrati Tšehhoslovakkiale ning see moodustas idaosa (tšehhi ja slovaki Podkarpatská Rus). 1938. aastal sai see ala Tšehhoslovakkia koosseisus autonoomia (ukraina Карпатська Україна). Kui 14. märtsil 1939 tekkis iseseisev Slovakkia, kuulutati ka Karpaatia-Ukraina iseseisvaks. Järgnevate päevade sõjas okupeeris Ungari kogu Karpaatia-Ukraina, sealhulgas siis ka Marmaatia põhjaosa ning annekteeris selle.

Teise maailmasõja aegsete Balkani riikide piiride ümberkorraldamisega anti ka Marmaatia lõunaosa Teise Viini arbitraažiga 1940. aastal Ungarile ning seega oli terve Marmaatia uuesti Ungari all.

1944. aastal vallutasid Nõukogude Liidu väed Marmaatia. Esialgu anti põhjaosa Tšehhoslovakkiale tagasi, kuid juba 1944. aasta lõpul annekteeris Nõukogude Liit selle. Nõukogude-poolse surve avaldamisega Tšehhoslovakkiale vormistati 29. juunil 1945 ala üleminek Nõukogude Liidule. Lõunaosa anti Pariisi konverentsi otsustega ametlikult 1947. aastal uuesti Rumeeniale.

Ajalooliselt on Marmaatia keskus olnud Sighetu Marmației (ungari Máramarossziget) linn. Marmaatia on küll olnud Transilvaania valitsemise all, kuid see pole kunagi kuulunud Transilvaaniasse, ehkki mõnikord ekslikult liigitatakse Marmaatia sinna.

Tänapäeva Rumeenia Marmaatia[muuda | muuda lähteteksti]

Marmaatia (kollane) jagatuna tänapäeva Ukraina (tumehall) ja Rumeenia (tumesinine) vahel

Marmaatia lõunaala moodustab tänapäeval Rumeenias umbes idapoolse osa Maramureși maakonnast. Suurim linn on Sighetu Marmației.

Tänapäeva Rumeenias loetakse Marmaatia mõnikord Transilvaania regiooni alla.

Tänapäeva Ukraina Marmaatia[muuda | muuda lähteteksti]

Marmaatia põhjaala moodustab tänapäeval Ukrainas umbes Taga-Karpaatia oblasti idapoolse osa. Suurim linn on Hust (ungari Huszt).