Marie Antoinette (film 2006)

Allikas: Vikipeedia
Marie Antoinette
Žanr ajalooline draama
Režissöör Sofia Coppola
Stsenarist Sofia Coppola
Operaator Lance Acord
Helilooja Dustin O'Halloran
Peaosades Kirsten Dunst
Jason Schwartzman
Judy Davis
Rip Torn
Rose Byrne
Asia Argento
Molly Shannon
Monteerija Sarah Flack
Produtsent Ross Katz
Sofia Coppola
Tootja Columbia Pictures
American Zoetrope
Pricel
Tohokushinisha Film
Levitaja Sony Pictures Releasing (Ameerika Ühendriigid)
Pathé Distribution (prantsuskeelsed territooriumid)
Toho-Towa (Jaapan)
Aasta 2006
Esilinastus Prantsusmaa 24. mai 2006
Ameerika Ühendriigid 20. oktoober 2006
Jaapan 20. jaanuar 2007
Kestus 123 minutit
Riik Prantsusmaa
Ameerika Ühendriigid
Jaapan
Keel inglise
Eelarve 40 miljonit dollarit
Piletitulu 60,9 miljonit dollarit
Ametlik veebileht
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Marie Antoinette" on 2006. aasta ajalooline draamafilm, mis tugineb osaliselt Antonia Fraseri biograafiale "Marie Antoinette: The Journey". Selle režissöör ja produtsent on Sofia Coppola.[1] Film räägib Marie Antoinette'i elust Prantsusmaa dofiini ja hiljem kuningannana Prantsuse revolutsiooni-eelsetel aastatel. Nimitegelast kehastab Kirsten Dunst, teistes peaosades on Jason Schwartzman, Judy Davis ja Rip Torn.

Koos filmiga avaldati muusikaalbumina ka filmi heliriba, mis sisaldab 70ndate ja 80ndate new wave ja post-punk ansamblite muusikat (näiteks New Order, Gang of Four, The Cure, Siouxsie and the Banshees ja The Strokes). Lisaks sisaldab film ka klassikalist muusikat Jean-Philippe Rameau, Antonio Vivaldi ja François Couperini poolt. Album saavutas edetabelis Billboard 200 97. koha.[2]

Film võitis Oscari auhinna parimate kostüümide kategoorias.[3]

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

14-aastane ertshertsoginna Maria Antonia on 1770. aastal ainuke oma ema Maria Theresia tütardest, kes pole abielus. Ta saadetakse Prantsusmaale, et abielluda Prantsusmaa dofääni ja tulevase kuninga Louis-Auguste'iga. Prantsusmaale saabumisel katkestab ta kõik sidemed oma kodumaa Austriaga ning tutvub kuningas Louis XV ning oma tulevase abikaasaga. Pulmad toimuvad peaaegu kohe Versailles' lossis. Marie Antoinette'ilt oodatakse, et ta sünnitaks riigile troonipärija niipea kui võimalik, ent järgneval päeval teavitatakse kuningat, et pulmaööl "ei juhtunud midagi".

Aja möödudes hakkab elu Versailles' lossis Marie Antoinette'ile aina vähem meeldima. Tema abikaasa õukondlased põlgavad teda ning süüdistavad teda troonipärija puudumises, ent süü lasub tegelikult Louis-Auguste'il, kes ei suuda abielu lõpuni viia. Marie Antoinette hakkab pidevalt vastu õukonna formaalsustele, mis tekitab kuulujutte ja pahameelt. Samuti keeldub ta rääkimast Louis XV armukese Madame du Barryga. Maria Theresia kirjutab oma tütrele pidevalt ning annab talle nõu, kuidas oma abikaasat võrgutada, ent tulemusteta. Marie veedab enamiku oma ajast ekstravagantseid riideid ostes ning hasartmänge mängides. Ootamatult saavad Marie ja Louis-Auguste teada, et Louis XV on suremas rõugetesse. Pärast tema surma 10. mail 1774 kroonitakse 19-aastane Louis XVI kuningaks ning Marie Antoinette saab 18-aastaselt kuningannaks.

Marie vend, Saksa-Rooma keiser Joseph II külastab teda ning mõistab hukka Marie pidevad pidustused. Joseph külastab ka Louis XVI-t ning pärast nende vestlust on Louis viimaks suuteline Marie'ga seksima. 19. detsembril 1778 toob Marie ilmale tütre, printsess Marie-Thérèse Charlotte'i. Tütre kasvades veedab Marie aina rohkem aega Petit Trianonis, väikeses lossis Versailles' pargis. Samal ajal alustab ta kõrvalsuhet Hans Axel von Ferseniga. Vahepeal riigis alanud finantsiline kriis halveneb kiiresti ning sellega on Marie Antoinette'i maine täielikult hävinud: tema luksuslik elustiil ja näiline ükskõiksus rahva kannatuste suhtes teenis talle hüüdnime "Madame Deficit" ("proua defitsiit").

Marie hakkab keskenduma vähem oma sotsiaalelule ning rohkem oma perekonnale, samuti teeb ta enda meelest suuri finantsilisi muudatusi. 29. novembril 1780, aasta pärast oma ema surma, sünnitab Marie troonipärija Louis-Josephi. Teine poeg Louis-Charles sünnib 27. märtsil 1785 ning teine tütar Sophie Hélène Béatrix 9. juulil 1786, kes sureb pea aasta hiljem. Kui Bastille'i vallutamisega saab alguse Prantsuse revolutsioon, põgeneb enamik õukonnast Prantsusmaalt, ent kuninglik perekond otsustab jääda. Film lõppeb perekonna üleviimisega Tuileries' paleesse. Viimane kaader kujutab Marie Antoinette'i magamistuba Versailles' lossis, mille on vihane rahvas hävitanud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Marie Antoinette". imdb.com. Vaadatud 27.11.2021.
  2. "Billboard 200: The Week of November 11, 2006". billboard.com. Vaadatud 27.11.2021.
  3. "The 79th Academy Awards 2007". oscars.org. 25. veebruar 2007. Vaadatud 27.11.2021.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]