Mara Ljutjuk

Allikas: Vikipeedia

Mara Ljutjuk (sünninimi Mara Koppel; sündinud 10. juulil 1978 Tallinnas) on eesti maalikunstnik ja kuraator[1].

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mara Ljutjuk õppis 1985–1996 Tallinna 21. Keskkoolis ja lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 2001. aastal maalikunsti erialal. Hiljem täiendas ta end Hispaanias Universidad Politécnica de Valencia juures vabade kunstide erialal ning sai 2011. aastal EKA-s haridusteaduste magistrikraadi. 2006. aastast on ta Eesti Kunstnike Liidu ning Eesti Maalikunstnike Liidu liige.

Ta on osalenud ühisnäitustel aastast 2000 ning alates 2004. aastast isikunäitustega. Ta on teinud mitu näitust koos maalikunstnik Mari Roosvaldiga. Maalimise kõrvalt kureerib ja kujundab ta näitusi, nii näiteks on ta seotud ka Evald Okase Muuseumi programmi kureerimise ja korraldamisega. Aeg-ajalt õpetab ta maalimist Eesti Kunstiakadeemia maalikursustel.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Mara Ljutjuk kasutab oma teostes lihtsaid ja arusaadavaid kujundeid, kriitika sõnul vältides sellega ülemäärast rafineeritust ja vaatajale petliku mulje jätmist[2]. Maalidel kujutatu jutustab lugusid, milles igaüks võib end ära tunda. Tuttavlikud motiivid, mis peegeldavad hetki meid ümbritsevast maailmast, mõtestavad lahti inimsuhteid ning juhivad vaataja tähelepanu elu nüansirikkusele. Mara Ljutjuki maalidesse on tundlikult talletatud tihti vaid viivu kestvaid hetki, fragmente elust, millest osa räägib otsesemalt, osa metafoorsemalt argisusest ja aja ringjoonelisest liikumisest.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Mara Ljutjuk on klaasikunstnik Kai Koppeli tütar, tema vanaisa oli maalikunstnik ja graafik Evald Okas[3].

Maral on kolm last ning ta elab ja töötab Tallinnas[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mara Ljutjuk EKABLis (vaadatud 03.06.2022)
  2. https://kultuur.postimees.ee/1619841/mara-koppel-keset-inimesi-ja-erilisi-suhteid
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. september 2019. Vaadatud 10. septembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. http://maraljutjuk.com/tutvustus/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]