Līga Purmale

Allikas: Vikipeedia

Līga Purmale (sündinud 4. oktoobril 1948) on läti maalikunstnik.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Purmale on sündinud Dundaga külas Kurzemes Läti NSV-s[1]. Et õppida kunsti, kolis ta küllalt noorena Riiga, kus algul õppis Janis Rozentālsi nimelises Riia Kunstikoolis, hiljem Läti Kunstiakadeemias, mille lõpetas 1975. aastal monumentaalmaali erialal.

Läti Kunstnike Liitu kuulub Purmale alates 1978. aastast. Elab ja töötab Riias.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Koos oma toonase abikaasa Miervaldis Polisega hakkas 1970. aastatel esimestena Lätis viljelema fotorealismi[2]. Mõlemad on seetõttu olulised suunanäitajad Läti kaasaegses kunstis. Ametlik kunstiõpe soosis tol ajal veel sotsialistliku realismi kaanoni järgimist ja 1974. aastal Riias korraldatud sõltumatu näitus, kus Līga Purmale veel üliõpilasena oma teostega esines, mõjus seetõttu tähelepanuväärsena oma reeglite rikkumisega. Siiski, Lätis oli olukord mõne teise liiduvabariigiga võrreldes liberaalne ning seetõttu hakkasid noored kunstnikud varieerima Ameerika Ühendriikide ja Lääne-Euroopa kaasaegseima kunsti ainetel ka oma teostes.

Līga Purmale esimesed fotorealistlikud maalid olid inspireeritud fotonegatiividest ja slaididest, mille ta projitseeris lõuendile ning maalis kujutise üle – ja kui ta esitles oma tööd 1978. aastal Kunstnike Liidus, tekitas see furoori. Kaheldi, kas ta "fotodega" tohib taotleda maalikunstniku staatust, ent Purmale võeti Kunstnike Liitu vastu, kui ta suutis komisjoni veenda, et ta fotorealistliku maali tegemiseks tegelikult ei vaja projektsioone, ning tulemus on vaid üks valikuline viis reaalsuse kujutamiseks. Kunstniku hilisem looming on pöördunud traditsioonilisema laadi poole. Līga Purmale varasemas motiivistikus leiab palju maastikke, hilisemas teravamate värvide ja närvilisema pintslitehnikaga linnavaateid.

Kunstniku teoseid leidub Tretjakovi Galerii kogus Moskvas, Jane Voorhees Zimmerli Art Museumi kogus USA-s New Jerseys, Klava Sipolins Foundationi kollektsioonis Kanadas, Läti Kunstnike Liidu kogus, Riias Läti Rahvuslikus Kunstimuuseumis ja mujal.

2009. aastal müüdi tema maal "Saturday Night Movie" Sotheby oksjonil Londonis[3][4].

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Nominatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2009–2010 – The Sovereign European Art Prize'i nominatsioon[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.antonia.lv/en/artwork/purmale-liga/
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2018. Vaadatud 28. novembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2018. Vaadatud 28. novembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. http://www.ritumsivanovs.com/news/sothebys
  5. http://www.galerijadaugava.lv/eng/jaun_purmale.php
  6. http://www.rigasgalerija.com/inner.php?menu=art&art_cont=38&lang=en

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]