Janis Rozentālsi nimeline Riia Kunstikool

Allikas: Vikipeedia
Janis Rozentālsi nimeline Riia Kunstikool

Janis Rozentālsi nimeline Riia Kunstikool (läti keeles Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola, JRRMV) on Riias asuv kunstikallakuga gümnaasium.

Seal õpetatakse akadeemilisel tasemel joonistamist, maalimist ja kompositsiooni, samuti graafikat, disaini, foto- ja multimeediakunsti. Kool pakub võimalust õppida ka läti keelt, ajalugu ja kultuuri, kunstiajalugu, samuti matemaatikat, loodusteadusi, ettevõtluse aluseid ning infotehnoloogiat. Kool pakub ka ettevalmistuskursusi kunsti edasiõppimisest huvitatud põhikooliõpilastele. Õppetöö toimub läti keeles.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kool asutati 1896. aastal õhtukoolina Läti maalikunstnike seltsi algatusel. 1928. aastal muudeti kooli nime, see sai Läti Maalikunsti ja Käsitöö Edendamise ja Abi Seltsi Kutsekooliks (läti keeles Latvijas daiļkrāsotāju amatniecības veicināšanas un palīdzības biedrības aroda skola), ning 1944. aastal Riia Kunstikeskkooliks (läti keeles Rīgas Mākslas vidusskola). 1946. aastal muudeti see Jānis Rozentālsi nimeliseks Kunstikeskkooliks ja kool anti Läti Kunstiakadeemia eestkoste alla. 1998. aastal sai nimeks Jānis Rozentālsi Kunstikolledž (läti keeles Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas koledža) ja 18. märtsil 2002 sai kool tagasi algse nime.

Alates 1999. aastast asub kool praegusel aadressil Hāmaņa ielā 2A Pārdaugavā linnaosas, Reinhold Georg Schmaelingi projekteeritud juugendstiilis hoones.

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Ajakirjanduses on kasutatud ka nime Riia Janis Rozentālsi kunstikool[1]. 2011. aastal toimus Riias 65. sünnipäeva tähistava Janis Rozentālsi nimelise Riia Kunstikooli ja 60. sünnipäeva tähistava Tartu Kunstikooli õpilaste ühisnäitus[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]