Läänemaailm

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib üldmõistest; sarja kohta vaata artiklit Läänemaailm (TV-sari)

Läänemaailm (inglise keeles Western world, the West) või teisisõnu õhtumaad ehk oktsident on maailma (kultuuri) osa, mis hõlmab tänapäeval Lääne-Euroopat, Ameerikat, Austraaliat, Uus-Meremaad, ja muid seotud piirkondi.

Definitsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Mõistete 'Lääs' (esisuurtähega), 'lääs', 'läänemaailm', 'Esimene Maailm', 'läänemaad', 'lääneriigid', 'lääne kultuur', 'õhtumaad' kasutamine sõltub suuresti kontekstist. Enamasti on need kasutusel vastandamiseks läänelikkust ida- ja lõunaslaavi, aasia või islami rahvastele ja kultuuridele. 20. sajandil vastandus läänelikule elulaadile Nõukogude Liit ja teised sotsialistlikud maad.

Siiski võidakse erinevates käsitlustes läänemaailma defineerida mitmeti.

Kultuuriajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Päikesetõusu- ja päikeseloojangumaad Theodosius I ajal
 Pikemalt artiklis Lääne kunst

Üldiselt loetakse läänemaailma alguseks Lääne-Rooma keisririigi poolt vastu võetud kristluse levima hakkamist Euroopas. Keskajal sai läänemaailm suuri mõjutusi araabia kultuurist. Renessansist alates hakati lääne kultuuri allikaid nägema antiikkultuuris. Maadeavastuste ja koloniseerimise käigus laienes läänemaailm kui kultuuriruum kõigile mandritele.

Lääne samasus[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Oktsidentalism

Tänapäeval iseloomustab läänemaailma ühiste kultuuriliste, ajalooliste, poliitiliste jm väärtuste (sh. usuvabadus) hindamine. Läänemaailmas kõneldavad keeled kasutavad relatiivselt ladina kirjasüsteemi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]