Lontova

Allikas: Vikipeedia

Lontova on Kunda linna vanem linnaosa, niinimetatud Vana-Kunda, endine iseseisev asula, mis ühendati Kundaga 20. sajandi alguses.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1805 kirjutas Venemaa keiser Aleksander I alla määrusele, mis nägi ette sadama ehitamise Kundasse. Sealtmaalt algas Kunda areng uue hooga, mis viis ka Kunda tsemendivabriku rajamiseni. Muuhulgas ehitati hotell Neu London, mis rahvasuus muutus Lontovaks.

Lontovasse jõudmiseks tuleb minna uuest Kundast üle kärestikulise Kunda jõe ja mööda kitsast asfaltteed, mille paremas küljes on paekiviklindi serv. Lontova tee klindipoolsed majad on kergelt mäenõlva mööda üles ehitatud. Seal asuvad Neu Londoni hotell, eestiaegne piirivalvekordon, vana ETKVL pood ja muud asutused. Hotelli varemete (Lontova tee 12) kõrval on ilus eestiaegne kollane maja Lontova tee 16, mida nimetatakse tollihooneks, selle vastas on Lontova tee 1 historitsistlik ametnike elamu 20. sajandi algusest.

Lontovas klindi serval kasvab karulauk, mis kevaditi lõhnab. Karulaugu olevat sinna istutanud viikingid, et selle abil korvata pikal teekonnal tekkinud vitamiinipuudust[viide?].

Teise maailmasõja järel olevat selles tänavas ringi patseerinud "50 last ja 50 lehma"[viide?]. Lontovast on pärit Öpiku (Ernst, Oskar ja Armin) perekond.[viide?]