Lolicon

Allikas: Vikipeedia
Noor tüdruk kannab ujumistrikood ja on oma keha alumises pooles täiesti alasti.
Ecchi ja lolicon mangat illustreeriv pilt

Lolicon (ロリコン, latiniseeritult ka Lolikon või rorikon) on Jaapanist pärit meediakontseptsioon, milles kujutatakse noori või eelteismelisi tüdrukuid erootilises kontekstis, näiteks manga või anime žanre kasutades. Väljaspool Jaapanit tähistabki termin tavakasutuses eelkõige lolicon mangat või animed.

Jaapanis kirjeldab see termin seksuaalset atraktiivsust või sugulust alaealiste tüdrukute või isikuga, kellel on sellised eelistused.

Mõiste on tuletatud fraasist "Lolita kompleks"[1], mis omakorda on viide Vladimir Nabokovi romaanile "Lolita".

Lolicon on vastuoluline ja kriitikat tekitanud žanr. Jaapani kodanikuühendused on tegutsenud loliconi leviku piiramise nimel. Teisalt leitakse ka, et loliconi fänne köidab eelkõige žanri esteetika, mitte kujutatud objektide vanus[2]. Mõned riigid tunnustavad lolikoni lapspornona ja on selle ära keelanud, kuigi see ei kujuta reaalseid inimesi, nagu näiteks, Kanada, Ühendkuningriik, Austraalia, Uus-Meremaa, Iirimaa, Rootsi, Filipiinid ja Eesti.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1].
  2. Shigematsu, Setsu (1999). "Dimensions of Desire: Sex, Fantasy and Fetish in Japanese Comics". // Lent, J.A. Themes and Issues in Asian Cartooning: Cute, Cheap, Mad and Sexy. Bowling Green, OH: Bowling Green State University Popular Press. Lk. 129–130.