Lienzi ringkond

Allikas: Vikipeedia
Lienzi ringkond

saksa Bezirk Lienz

Pindala: 2019,9 km²
Elanikke: 49 033 (1.01.2016) Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 24,3 in/km²
Keskus: Lienz

Lienzi ringkond (itaalia Distretto di Lienz) on ringkond Austrias Tiroolis. See on ainus ringkond Ida-Tiroolis. Ringkond külgneb Pinzgauga (Salzburg) põhjas, Spittal an der Drau ja Hermagori ringkondadega (mõlemad Kärnten) idas, Venetoga (Itaalia) lõunas ja Lõuna-Tirooliga (Itaalia) läänes.

Ringkonna pindala on 2016,41 km², seal elas 1. jaanuaril 2012. aastal 49 568 inimest ja asustustihedus on 25 inimest / km². Ringkonna halduskeskus on Lienz.

1918. aastal okupeeris selle Itaalia armee. 1919. aastal eraldati Saint-Germaini rahuga Trento provints ja Lõuna-Tirool sellest, mis nüüd on Austria Tirooli liidumaa (need kolm üksust moodustasid vana Austria-Ungari Tirooli krahvkonna). Sellest ajast saati on Ida-Tirool eraldatud Põhja-Tiroolist umbes 5 km piirilõiguga Salzburgi liidumaa ja Lõuna-Tirooli vahel. Seega moodustab see Tirooli liidumaa eksklaavi sise-Austrias. See oli ka ainus tänapäevase Tirooli osa, mida pärast Teist maailmasõda ei okupeerinud Prantsusmaa, vaid see moodustas osa Briti tsoonist.

Haldusjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Talu Lienzi ringkonnas
Mäed ja orud Ida-Tiroolis

Ringkond jaguneb 33 vallaks (Gemainde):

Lienzi ringkonna vallad

Elanike arvult on suurim vald Lienz, pindalalt Matrei in Osttirol.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]