Kojusala mõis

Allikas: Vikipeedia

Kojusala mõis (läti keeles Kojusalas muiža) oli rüütlimõis Lätis Riia linnas Maskavas forštate asumis. Saksa keeles on ilmselt kasutusel olnud nimekuju Manecken Hof.

Kojusala mõisa esimene teadaolev omanik oli Riia sadama ülevaataja Andreas Koje, kellele mõis kuulus aastal 1596. Tema järgi on nime saanud ka endine Daugava jõe saar, millel mõis asus ja mis kandis nime Kojusala. Vaatamata väikesele pindalale oli tegemist rüütlimõisaga, mille valdused liideti Riia linnaga alles aastal 1899. Andreas Koje pere kätte jäi mõis kuni XVII sajandini.

Johann Christoph Brotze Riia ümbruse kaardil Kojusala-nimelist mõisa ei ole, küll aga asub selle koha peal mõis Manecken Hof.

XVIII sajandi lõpus ühendati saar maismaaga ning mõisa ja Mazā Jumpravmuiža mõisale kuulunud kõrtsi juurde rajati Kojusala park (läti keeles Kojusalas dārzs), mis on üks vanemaid Riia parke. 1754. aastal loovutas mõis pargi Riia linnale. Linn jagas pargi ehituskruntideks ja maa ehitati kiiresti maju täis. Pargiks jäi vaid 1,5 hektari suurune maalapp. Lisaks pargile asusid täidetud alal saare ja maismaa vahel veel puidukaupmeeste firma Jēkabs Dombrovskis laod, mida mõisnikud neile välja rentisid.

Mõisa hooned on hävinud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]