Kiirestikuulja

Allikas: Vikipeedia
Docheiariou kloostri Kiirestikuulja Jumalaema pühakuju ilma riisata
Kroonitud Jumalaema Kiirestikuulja

Jumalaema Kiirestikuulja pühakuju (kreeka keeles Panagia Gorgoepikoos, kirikuslaavi keeles Скоропослушница) on üks Jumalaema ikoonidest, mida peetakse imettegevaks. Samuti on "Kiirestikuulja" üks Jumalasünnitaja epiteetidest. Kuulsaim ja varaseim Kiirestikuulja kujutis asub Athose Pühal mäel, see on seinamaaling Docheiariou kloostris[1] refektooriumi idapoolsel välisseinal, sissepääsust paremal.

Kiirestikuulja Jumalaema pühakuju püha tähistatakse 1. oktoobril.

Eestis on Kiirestikuulja pühakujule pühitsetud MPEÕK Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kirik Lasnamäel Tallinnas.

Pärimus[muuda | muuda lähteteksti]

1664. aastal kuulis Docheiariou kloostri munk ja köögiülem (trapezares) Neilos, kes oli harjunud oma tööpäeval kõndima refektooriumist mööda oma tee valgustamiseks tõrvikut kandes, häält ütlemas, et ta ei kõnniks tõrvikuga ega ajaks suitsu pühakujule. Neilos jättis selle tähele panemata, kuid kuulis häält taas määramas mungale karistuseks pimedaksjäämist. Mungad hakkasid ikoonile sellest möödudes austust avaldama ja riputasid selle ette õlilambi, samuti käskisid järgmisel köögiülemal selle ees viirukit suitsutada.

Pime Neilos viibis sestpeale pidevalt latris ikooni ees ja palus Jumalasünnitajal talle andestada ning ta terveks teha. Peagi kuulis ta koos nägemise paranemisega ikoonilt kolmandat korda sõnumit, et tema palvet on kuulda võetud, et see sündis tänu Jumalaema eestkostele Jumala ees ning et mungad saavad sellele eestkostele loota kõigis oma hädades. Pühakuju hakati selle imepärase sündmuse järel nimetama "Kiirestikuuljaks".[2]

Sõnum imest ja Jumalema tõotusest levis kiiresti üle kogu Athose ning pühakuju juurde hakkas tulema arvukalt palverändureid. Koridor, milles ikoon asus, ehitati kinni, nii et moodustus väike kabel. Ikoonile on omistatud arvukalt hilisemaid imetegusid.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kiirestikuulja kuulub Hodegetria tüüpi ikoonide hulka. Jumalaema on kujutatud pooles pikkuses, ta hoiab Kristust oma vasakul käel ja osutab talle paremaga, kallutades oma pead kergelt lapse suunas. Kristuslaps õnnistab parema käega ja hoiab vasakus rullraamatut, eristuvaks detailiks on tema parema jala asend, mille kand on suunatud ikooni vaataja poole. Vahel on Jumalaema kujutatud krooniga, mida kannab oma maphorion '​i peal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]