Kibira rahvuspark

Allikas: Vikipeedia

Kibira rahvuspark on rahvuspark Burundis.

Park asub riigi loodeosas Mweri aheliku ümbruses ning ulatub Cibitoke, Bubanza, Kayanza ja Muramvya provintsi territooriumile. Selle geograafilised koordinaadid on 2° 55′ S, 29° 28′ E. Teisel pool Rwanda piiri jätkub ta Nyungwe rahvuspargina.

Park asutati aastal 1982. Metsaraiet hakati reguleerima juba alates 1933. aastast.

Rahvuspargi pindala on 378,7 km². Koos Nyungwe rahvuspargiga hõlmab ta 1300 km². Kibira rahvuspark asub 1600–2666 meetri kõrgusel merepinnast.[1] Aasta keskmine sademete hulk on 1400–2000 mm.[1]

Umbes 96 protsenti rahvuspargi territooriumist katavad metsad. Peamised puuliigid on Symphonia globulifera, Newtonia buchananii, Albizia gummifera ja Entandrophragma excelsum. Esineb ka roogbambust Arundinaria alpina. Kokku on pargi alalt leitud vähemalt 644 taimeliiki.

Mägedes pesitseb üle 200 linnuliigi, sealhulgas Ida-Aafrika riftivööndi piirkonna endeeme. Lindude hulgas on hiidturako.[1]

Rahvuspargis elab ligi sada imetajaliiki, sealhulgas paavianid, šimpansid ja pärdiklane Procolobus tephrosceles.

Pargis on kuumaveeallikaid.

Rahvusparki ohustavad puude langetamine, bambuse lõikamine, tulekahjud ja salaküttimine. Rahvuspark on kannatanud relvastatud jõukude kontrollimatu tegevuse, maastikupõlengute (näiteks septembris 2000 põles 150 ha ulatuses maastikku), ebaseadusliku koriluse, põlluharimise, metsaraiumise, kullaotsimise, salaküttimise, ravimtaimede otsimise, karjatamise, kivisöe tootmise ja julgeolekumeetmete tõttu. Kaitstav maastik on oluliselt laastatud.

Kibira rahvuspargi territooriumil asub piirkonna suurim pais ning mitu hüdroelektrijaama, mis toodavad umbes poole riigi elektrienergiast.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Birdlife International". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. oktoober 2012. Vaadatud 28. oktoobril 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]