Keskmine tank

Allikas: Vikipeedia
Fotol olev T-55A tank liigitati Varssavi pakti riikides keskmiseks tankiks ja NATO liikmesriikides lahingutankiks.

Keskmine tank, ka kesktank on tank, mille tulejõud, kaitstus ja mobiilsus on tasakaalus. Keskmine tank esindab kompromissi mobiilsemate kergetankide ning parema tulejõu ja kaitstusega rasketankide vahel. Keskmised tankid olid eriti levinud teise maailmasõja ajal, kuid alates 20. sajandi teisest poolest täidavad sama rolli lahingutankid.

Definitsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Tankide klassifitseerimisel on kaal üks esmaseid liigitusaluseid. Ent tankide kaalupiirid muutuvad ajas ja isegi samal perioodil relvastuses olevad samu ülesandeid täitvad tankid võivad olla väga erineva kaaluga. Enamasti liigitatakse keskmisteks tankideks siiski sellised tankid, mis kaaluvad 30–50 tonni[1]. Seetõttu on etem määratleda keskmist tanki tolle rolli järgi.

Roll[muuda | muuda lähteteksti]

Sarnaselt kergetankidega on keskmiste tankide ülesannete täitmiseks oluline mobiilsus. Erinevalt kergetankidest peavad keskmised tankid astuma lahingkontakti, mistõttu on nonde jaoks tähtis ka tulejõud ja kaitstus. Enamikes soomusvägedes moodustasid keskmised tankid põhijõu, mida toetasid kerge- ja rasketankid.

Siinkohal joonistub välja siht saavutada tulejõu, kaitstuse ja mobiilsuse tasakaal. Keskmised tankid täidavad väga erinevaid ülesandeid ja vajadusel ka selliseid, mis oleks muidu kerge- ja rasketankide omad. Erinevate tankide hulgast on keskmised tankid kõige mitmekülgsemad.

Tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikide armee 1949. aasta tankipataljoni käsiraamatus nimetati keskmiste tankide üksusi soomusdiviisi peamiseks löögijõuks. Diviisi tavapäraste ülesannete täitmise käigus oli kõigi tugiüksuste ülesanne toetada keskmiste tankide üksusi. Keskmisi tanke tuli kasutada nõnda, et kasutada võimalikult palju ära nende head mobiilsust. Enamasti ei tegutsenud keskmised tankid üksi, neid rakendati koos teiste relvaliikidega.[2]

Nüüdsete armeede relvastuses on lahingutankid keskmised tankid peaaegu täielikult asendanud. Kuid kogemused linnalahingute ja meredessantidega näitavad, et raskemate lahingutankide kõrvale on vaja kergemaid tanke[3]. Keskmisi tanke on lihtsam transportida, need saavad maabuda paarides ning väiksem kütusekulu vähendab varustamisega seotud probleeme[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tanks. GlobalSecurity.org. Vaadatud 13. jaanuaril 2024
  2. United States Department of the Army. (1949). Field Manual: Tank Battalion (FM 17-33). United States Government Printing Office.
  3. 3,0 3,1 Zollin, Jeremy M. (2018). The Case for a Medium Tank to be Incorporated into the Joint Force. United States Army Command and General Staff College.