Kellatorn

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tornist kella kui heliallika jaoks; kella kui ajanäitajaga varustatud torni kohta vaata artiklit Kellatorn (ajanäitaja).

Tallinna Niguliste kiriku kellatorn
Tōdai-ji templi kellatorn Nara linnas Jaapanis
Pisa katedraali kellatorn (kampaniil) Pisa linnas Itaalias

Kellatorn on torn, milles on üks või mitu kella või mis on (olnud) mõeldud kellade jaoks, kuigi seal parasjagu ühtegi ei ole.

Euroopas kuuluvad sellised tornid enamasti kirikute juurde ja neis on kirikukellad. Kellad võeti kristlikes kirikutes kasutusele 400. aasta paiku ja said tavaliseks 11. sajandil.

Kui kellatorn on kirikuhoone osa (kirikutorn), on see tavaliselt hoone lääneotsas; kellatorne võib olla ka mitu. Kellatorn võib seista ka kirikust eraldi, sel juhul nimetatakse seda ka kampaniiliks.

Kellatornid on tihti ka näiteks raekodade ja ülikoolide juures.

Kellatornid on tavalised ka näiteks Hiinas ja naabermaades.

Kõrgeim eraldiseisev kellatorn maailmas (Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower; kõrgus umbes 110 m) asub Birminghami Ülikooli juures Suurbritannias.

Kella(de) helistamisega kellatornis tähistatakse aja möödumist (nt helistatakse igal täistunnil), kutsutakse inimesi jumalateenistusele, tähistatakse erilisi sündmusi (nt laulatus, matused) jne. Ajalooliselt on kellahelistamisega teatatud ka eriolukorrast, näiteks tulekahjust.

Tänapäeval kasutatakse kellatornides tihti mitmest kellast koosnevat kellamängu.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]