Katyčiai

Allikas: Vikipeedia
Katyčiai

leedu Katyčiai
žemaidi Katītē
poola Kotyca


Elanikke 737 (2001)

Koordinaadid 55° 17′ N, 21° 50′ E
Katyčiai (Leedu)
Katyčiai

Katyčiai (saksa keeles Coadjuthen) on alev Leedus Šilutė rajoonis, Katyčiai valla halduskeskus. Alev asub Šyša jõe ääres.

Katyčiais on algkool ja raamatukogu. Vaatamisväärsusteks on aastal 1723 püstitatud luteri kirik, alevi keskus XIX sajandi lõpus ja XX sajandi alguses püstitatud majadega, vesiveski aastast 1926. Varem arvati, et alevist läänes asuvad XVIII sajandil rajatud kindlustised, aga praegu on uuringute põhjal teada, et tegemist on tavalise oosiga. Katyčiai kuulub Väike-Leedu etnograafilisse piirkonda.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Katyčiai kuulus aastal 1422 sõlmitud rahulepingu põhjal Leedu Suurvürstiriiki. Vahemikus 14511485 asus seal Žemaitija vanema Jonas Kęsgaila mõis.

Aastal 1553 hõivas Katyčiai Preisimaa hertsogiriik. Vaatamata sellele, et Preisimaa oli toona Poola vasall, ei tagastatud asulat Leedule ja aastal 1555 kinnitati see piirimuudatus ametlikult.

Aastal 1568 rajati külla kindlus, aastal 1572 aga luteri kirik. Aastal 1734 ehitati vana kiriku asemele uus. XVIII sajandil käisid sealsed kaubitsejad paljudel turgudel. XVIII sajandi lõpus ja XIX sajandi alguses laastasid sealset elanikkonda katku- ja kooleraepideemiad. Tühjenenud maale rändasid sisse uued asukad Saksamaalt. Aastal 1861 moodustasid sakslased 80% Katyčiai elanikkonnast. XIX sajandi lõpus oli alev raamatute salakaubaveo keskuseks.

Aastal 1905 olid Katyčiai elanikest 30% leedulased. XX sajandi algul oli Katyčiai osa Memeli piirkonnast. Kahe sõja vahelisel perioodil rajati asula juurde selle elektriga varustamiseks vesiveski. Pärast Teist maailmasõda kolis suur osa Katyčiai elanikke Saksamaale, nende asemele saabusid asukad mujalt Leedust. Sel perioodil hävis 75% alevi vanadest hoonetest. Pärast sõda oli asula kohaliku sovhoosi keskuseks.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]