Kasutaja:Kristiinaren/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Falafel[muuda | muuda lähteteksti]

Falafel on levinud Lähis-Ida roog, mis on valmistatud kas kikerhernestest või põldubadest. Need purustatakse ning segatakse ürtidega ning vormitakse väikesteks pallikesteks. Traditsiooniliselt serveeritakse neid pita leivast valmistatud taskutes salati ning kastmega (enamasti hummus, tzatziki või tahini). See on levinud tänavatoit ning väga populaarne just taimetoitlaste seas. Falafel on toitainerikas ning madala rasva-, kuid kõrge kiudainesisaldusega. Tänapäeval lisatakse falafelile tihti juurvilju, pähkleid, seemneid, läätsi ning muid teravilju. [1]

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Sõna Falāfil tähendus on araabia keeles "pipar". Sõna on tuntud pärsia keeles kui pilpil ning sanskriti keeles kui pippalī ning omab tähendust "pikk pipar", varasemalt tähendades ka midagi väikest ja ümarat[2]. Araabiakeelne sõna falāfil on mugandatud paljudesse maailma keeltesse ning levinud maailmas kui üldine nimetus sellele toidule. Inglise keelde jõudis see aastal 1941[3][4].

Egiptuses on see ka tuntud kui taʿamiya, kus sõna on tuletatud araabiakeelsest sõnast ṭaʿām, mis tähendab toitu[5].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Falafeli päritolu on ebaselge[6]. Peamiselt peetakse päritolumaaks Egiptust[7]. Kuna Alexandria oli sadamalinn, siis oli lihtne seda mujale Lähis-Ida maadesse eksportida [8].

Lähis-Ida[muuda | muuda lähteteksti]

Falafelist sai Egiptuses ning Lähis-Idas populaarne tänavatoit[9]. Ramadani ajal süüakse falafelit tihti osana iftarist, mis on õhtusöök pärast päikeseloojangut [10]. See sai nii populaarseks, et ka Egiptuse McDonaldsi hommikusöögimenüüs oli "McFalafel" valikus [11]. Ka Iisraeli rahvusköögis on falafelil suur osa ning seda peetakse rahvustoiduks[12].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dunja Gulin (2017). Falafel Forever.
  2. "The American Heritage Dictionary".
  3. Joseph Williams McPherson (1941). The moulids of Egypt.
  4. Oxford English Dictionary, 2nd edition.
  5. Davidson, Alan; Jaine, Tom (2006). The Oxford companion to food. Oxford University Press. Lk 287.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  6. Petrini, Carlo; Watson, Benjamin (2001). Slow food : collected thoughts on taste, tradition, and the honest pleasures of food. Chelsea Green Publishing. Lk 55.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  7. Galili, Shooky (04.07.07). "Falafel fact sheet". Vaadatud 03.05.2017. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  8. Green, Aliza (2014). Beans. Running press. Lk 76.
  9. Leigh Kelley (28.01.2010). "Dining with a Middle Eastern flair". Vaadatud 09.05.17. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Kasutatud= (juhend)
  10. Salloum Habeeb. Falafel: healthy Middle Eastern hamburgers capture the West.
  11. Jerry Allison (01.06.2009). "Fast food - Middle Eastern style". Vaadatud 09.05.2017.
  12. Jeffrey M. Pilcher (2006). Food in World History. Routledge. Lk 115.