Karneval der Kulturen

Allikas: Vikipeedia

Karneval der Kulturen on Kreuzbergis Berliinis korraldatav mitmekultuuriline festival. See leiab aset igal aastal nelipühade nädalavahetusel. Esimest korda toimus see üritus 1996. aastal. Seda korraldab Werkstatt der Kulturen. Rongkäigud, teatrietendused ja muusikaüritused ülistavad rahu, sallivust ja mitmekultuurilisust ühiskonnas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Werkstatt der Kulturen asutati 1993. aasta oktoobris Neuköllnis Berliinis, seda patroneeris Berliini senat. Esimene Karneval der Kulturen leidis aset taevaminemispüha ajal 15. ja 16. mail 1996. Seda inspireerisid teised Euroopa karnevalid nagu Notting Hill Carnival Londonis ja Zomercarnaval Rotterdamis.

Karneval der Kulturen kasvas aegade jooksul neljapäevaseks festivaliks, kus toimus mitmeid muusika- ja teatrietendusi. Külaliste arv kasvas 50 000-lt 1996. aastal 300 000-ni 1997. aastal, 1 miljonilt 2000. aastal, rohkem kui 1 miljonini 2018. aastal. Osalejate arv kasvas 2200-lt rohkem kui 4000-le, kes kõik kuuluvad 66 rongkäigurühma (2018). Rongkäigurühmad on enamasti pärit Saksamaa eripaigust, kuid esindatud on ka Lõuna-Ameerika, Aasia ja Aafrika grupid.

Programm[muuda | muuda lähteteksti]

Juba Karneval der Kultureni algusaegadest leidsid ürituse tippsündmused aset Berliini kesklinnas. Ürituse juurde kuulub pidu Blücherplatzil Püha Risti kiriku (Berliin-Kreuzberg) ees. Aastate jooksul on karnevalist välja kujunenud neljapäevaline tänavapidu, kus toimuvad mitmed muusika- ja tantsuetendused. Isegi laste karneval on nüüd kaasatud standardprogrammi. See toimub igal laupäeval ja lõpeb lastepeoga Görlitzeri pargis. Enamasti kroonib Karneval der Kulturenit suur lõpupidu. Meediapartnerina on kohapeal Berliini kohalik ajakirjandus ning riigi ja rahvusvahelised televisiooni- ja raadiojaamad.

Korraldaja[muuda | muuda lähteteksti]

Karneval der Kultureni sponsor alates 2016. aastast on Piranha Arts AG, kus töötab karnevali organiseeriv meeskond. 2015. aastal oli toetajaks Kulturprojekte Berlin GmbH ja enne seda Werkstatt der Kulturen.

Ökonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Investitionsbank Berlin (IBB) 2011. aastal läbi viidud uuringu andmetel tõi Karneval der Kulturen viie aasta jooksul sisse 53,2 miljonit eurot. "Iga kultuurikarnevali investeeritud euro toob viiekordset tulu," ütleb uuring. Lisaks gastronoomiale ja hotellitööstusele on sündmus kasulik ka jaekaubandusele, teistele kultuuriasutustele ja teenusepakkujatele. Lisaks loob või säilitab kultuurikarneval Berliinis 220 töökohta. Pealinna paraadist saab kasu ka linna imago. Meedias ei kajastata Karneval der Kultureni mitte ainult üleriigiliselt, vaid kogu maailmas, ning see näitab Berliini noore, rõõmsa ja kosmopoliitse suurlinnana, seega aitab karneval oluliselt kaasa Saksamaa reklaamimisele turismi sihtkohana.

Teised linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Teistes Saksamaa linnades toimuvad sarnased üritused. Alates 1997. aastast leiab aset Bielefelder Carnival der Kulturen, mis toimub Bielefeldis ja mille korraldajateks on Shademakers Carnival Club ja Welthaus. Kaks kuni kolm tundi kestev rongkäik lõpeb tavaliselt mitu tundi kestva muusika- ja tantsuprogrammiga Ravensbergeri pargis.

Frankfurt korraldab Parade der Kultureni, mis kogub aastatega aina rohkem osavõtjaid. Aastal 2006 toimus Saarbrückenis esmakordselt Culturio. 2007. aastal leidis Karneval der Kulturen esimest korda aset Kölnis.

Aastatel 20032009 toimus Hamburgis kultuuride karneval, mis oli osa suurüritusest Festivals der Kulturen Hamburg. Neljas kultuuride karneval toimus 16. septembril 2006, kust võttis osa 34 rühma. Esimest korda marsiti läbi Hamburgi kesklinna ja Jungfernstiegi linna promenaadi. 2007. aastal sai ürituse eestkostjaks Fatih Akın. 2008. aastal tühistasid korraldajad karnevali toimumise, 2009. aastal toimus see meeleavaldusena. 2009. aasta lõpus läks ürituse korraldaja Kulturwelten pankroti.

Pilte üritusest[muuda | muuda lähteteksti]