Kaltsunukk

Allikas: Vikipeedia

Kaltsunukk on nukk, mis on traditsiooniliselt käsitsi valmistatud tekstiilijääkidest.

Briti Muuseumis on hoiul ühe lapse hauast leitud Vana-Rooma kaltsunukk, mida dateeritakse umbes aastasse 300 eKr.[1]

Tänapäeval valmistatakse ka tööstuslikult nukke, mis jäljendavad traditsiooniliste kaltsunukkude omadusi: lihtsad vormid, pehme riidest keha, lapitehnikas rõivad.

Tuntud tegelane eesti lastekirjanduses on kaltsunukk Sipsik.

Kaitsenukk[muuda | muuda lähteteksti]

Ukraina kaitsenukud
Ristikujutisega motanka Ukraina postmargil

Kaitsenukud teenivad amuleti eesmärki.[2] Slaavi kultuurides on nende nimetus motanka (poole motanka, ukraina мо́танка, tuletatud motać/мотати - keerutama, mässima).[3][4] Esimesed märgid sõlmitud nukkudest pärinevad enam kui 5000 aasta tagusest ajast.[5] Need on osa rahvakultuurist ning maagilisest mõtlemisest, need valmistatakse ja seotakse ilma nõela või muude teravate vahenditeta, kuna "saatust ei tohi torkida/vigastada", kaitsenuk tehakse valmis ühe korraga ja seda valmistades pannakse mõttes tema sisse head soovid.[5] Traditsiooniliselt puuduvad nendel näojooned, mõnikord on näo asemel ristikujutis.[3] Ristikujutis andvat nukule tuge ja võimu juurde, kuna on vana kaitsesümbol, see on paganlik päikse kujutis.[6][5] Motankad valmistati kindla eesmärgi, ülesande ja sooviga: näiteks perekonna kaitsmine või abieluõnne hoidmine, reisil kaitsmine lapse kaitsmine kurja vaimu eest jne.[6] Motankad jagunevad üldjoontes kolme gruppi: tseremoniaalsed, kaitsenukud ja lelud. Tseremoniaalsed valmistati teatud tähtpäevadeks, kaitsenukud kindla kaitse-eesmärgiga (rasedus, tervis jne). Vastavalt funktsioonile olid nukkudel erinevad nimetused. Samuti kasutati värvuseid kindla eesmärgiga, näiteks punane kaitsevat kurjade vaimude eest ja tagab tervise. Ka valmistamise aeg oli olulline, täiskuu, kahanev kuu teenisid erinevaid eesmärke.[5]

Tänapäeval on need taas populaarseks muutumas rahvakunstnike ja käsitööringide tööna.[3][7][8]

Ka soome-ugri rahvastel oli komme, et nukkudele ei tehta nägu, kuna laps pole võimeline nuku eest vastutama, aga usuti, et kui nukul on nägu, siis tuleb temasse hing.[6]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Briti Muuseum
  2. "Hällilapse kaitsenukk aitab pisikesel rahulikult uinuda". www.ohtuleht.ee. Vaadatud 22. jaanuaril 2024.
  3. 3,0 3,1 3,2 Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej; Świdzińska, Agata (30. september 2020). "Lalki-motanki jako metoda pracy nad zrozumieniem doświadczenia migracyjnego". Kultura I Edukacja. 129 (3): 184–201. DOI:10.15804/kie.2020.03.11.
  4. Olesya Hursky, The history of Motanka, a traditional Ukrainian guardian doll
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 "The history of Motanka, a traditional Ukrainian guardian doll". Ukieology Fashion and Decor. Vaadatud 22. jaanuaril 2024.
  6. 6,0 6,1 6,2 ERR, Liisbeth Rats | (21. jaanuar 2024). "Tartus avati näitus Ukraina iidsetest kaitsenukkudest". ERR. Vaadatud 22. jaanuaril 2024.
  7. Budnyk, Olena (2014). "THE CONTEMPORARY FOLKLORE REVIVAL IN THE MOUNTAIN SCHOOLS OF THE UKRAINIAN CARPATHIANS: EXPERIENCE AND ASSESSMENT". Гірська школа Українських Карпат. 11: 14–19.
  8. "Lastemuuseumis valmivad maagilised kaitsenukud" (inglise). Vaadatud 22. jaanuaril 2024.